Η σχέση συκωτιού-τοξινών και της ψυχικής σας διάθεσης

Το ήπαρ, ο ογκωδέστερο αλλά και σπουδαιότερο όργανο παραλαμβάνει τις θρεπτικές ουσίες που φέρνει το αίμα από το έντερο, τις επεξεργάζεται, τις διαχωρίζει, τις μετασχηματίζει και τότε τις μεταφέρει στα διάφορα όργανα του σώματος.

Επίσης, όμως, το ήπαρ κατορθώνει να εξουδετερώνει με τη χολή διάφορα δηλητήρια που θα μπορούσαν να βρίσκονται στις τροφές όπως μόλυβδος, αρσενικό, υδράργυρος, στρυχνίκη κ.α. κι έτσι το αίμα πριν διαχυθεί στο σώμα έχει καθαριστεί. Με τη χολή που παράγεται στο ήπαρ σε ποσότητα περίπου 800 γρ. ημερησίων, διασπώνται στον δωδεκαδάχτυλο τα λίπη.

Ένα υγιές ήπαρ έχει μεγάλη σημασία για την καλή σωματική αλλά και πνευματική υγεία

Στη χολολιθίαση, μέσα στη χοληδόχο κύστη καθώς και στα χοληφόρα αγγεία, ύστερα από μια φλεγμονή γίνεται καθίζηση των χολοχρωστικών ουσιών και αλάτων της χολής και σχηματίζονται λίθοι.

Στη λειτουργία του ήπατος κατά περίεργο τρόπο επιδρά και η ψυχική μας διάθεση. Η παραγωγή της χολής αυξάνεται κατά την θλίψη, μετριάζεται κατά την ευχαρίστηση και σταματά κατά την οργή.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως με όταν είστε οργισμένοι δεν μπορείτε να χωνέψετε αφού δεν παράγεται χολή, με αποτέλεσμα οι τροφές να παραμένουν αχώνευτες και να παράγονται διάφορες τοξίνες.

Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που όταν είμαστε στενοχωρημένοι μας ανοίγει η όρεξη. Άλλωστε όπως είχε πει και ο Ιπποκράτης: Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::