Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε προεπιλογή του πρώτου αυτοδιαγνωστικού τεστ για τον ιό της ηπατίτιδας C, μια κίνηση που θα ενισχύσει σημαντικά την πρόσβαση σε εξετάσεις και διαγνώσεις, επιταχύνοντας τις παγκόσμιες προσπάθειες για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C.
Το προϊόν, που ονομάζεται OraQuick HCV self-test και κατασκευάζεται από την OraSure Technologies, αποτελεί επέκταση του προ-προεπιλεγμένου OraQuick® HCV Rapid Antibody Test, το οποίο είχε αρχικά προ-προεπιλεγεί από τον ΠΟΥ το 2017 για επαγγελματική χρήση. Η αυτοδιαγνωστική έκδοση, ειδικά σχεδιασμένη για χρήση από απλούς χρήστες, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά για την εκτέλεση του τεστ σε ένα ενιαίο κιτ.
Ο ΠΟΥ συνέστησε τον αυτοέλεγχο για τον HCV (HCVST) το 2021, προκειμένου να συμπληρώσει τις υπάρχουσες υπηρεσίες ελέγχου HCV στις χώρες-μέλη του. Η σύσταση βασίστηκε σε στοιχεία που αποδεικνύουν την ικανότητά της να αυξάνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες και την απορρόφησή τους, ιδίως μεταξύ των ατόμων που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να κάνουν εξέταση.
Οι δράσεις εφαρμογής του HCVST σε εθνικό επίπεδο, τα οποία υποστηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από την Unitaid, έχουν δείξει υψηλά επίπεδα αποδοχής και σκοπιμότητας, καθώς και ενδυνάμωση των ανθρώπων μέσω της προσωπικής επιλογής, της αυτονομίας και της πρόσβασης σε υπηρεσίες αυτοφροντίδας χωρίς τον κίνδυνο στιγματισμού.
«”Κάθε μέρα χάνονται 3.500 ζωές από ιογενή ηπατίτιδα. Από τα 50 εκατομμύρια άτομα που ζουν με ηπατίτιδα C, μόνο το 36% έχει διαγνωστεί και το 20% έχει λάβει θεραπευτική αγωγή μέχρι το τέλος του 2022», αναφέρει η Δρ Meg Doherty, Διευθύντρια του Τμήματος Παγκόσμιων Προγραμμάτων για τον HIV, τις ηπατίτιδες και τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα του οργανισμού και συμπληρώνει πως «η προσθήκη αυτού του προϊόντος στον κατάλογο προεπιλογής του ΠΟΥ παρέχει έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για την επέκταση των υπηρεσιών εξέτασης και θεραπείας του HCV, διασφαλίζοντας ότι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν τη διάγνωση και τη θεραπεία που χρειάζονται και συμβάλλοντας τελικά στον παγκόσμιο στόχο της εξάλειψης του HCV».
Το πρόγραμμα προεπιλογής του ΠΟΥ για τα in vitro διαγνωστικά τεστ (IVD) αξιολογεί μια σειρά δοκιμών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του HCV. Το πρόγραμμα αξιολογεί τα IVD με βάση τα πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και απόδοσης και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην υποστήριξη των χωρών για την επίτευξη υψηλής ποιότητας διάγνωσης και παρακολούθησης της θεραπείας.
«Η διαθεσιμότητα ενός προεπιλεγμένου από τον ΠΟΥ αυτοτελούς τεστ HCV δίνει τη δυνατότητα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και οικονομικά προσιτές επιλογές αυτοτελούς ελέγχου, πράγμα που είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου να διαγνωστεί το 90% όλων των ατόμων με HCV», λέει ο Δρ Rogério Gaspar, Διευθυντής του Τμήματος Ρύθμισης και Προεπιλογής του ΠΟΥ. «Το επίτευγμα αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτικά διασφαλισμένα προϊόντα υγείας για περισσότερους ανθρώπους που ζουν σε χώρες με χαμηλό εισόδημα», συμπληρώνει ο Δρ Gaspar
Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να αξιολογεί πρόσθετες αυτοδοκιμές για τον HCV, να υποστηρίζει την τεκμηριωμένη εφαρμογή και να συνεργάζεται με τις κοινότητες για την επέκταση των διαθέσιμων επιλογών σε όλες τις χώρες.