Η τροφή της κατοχής, κορυφαία πηγή ασβεστίου και σιδήρου, που ρίχνει σάκχαρο και χοληστερόλη και διατηρεί τα οστά γερά

Αυτή η τροφή, που συχνά αποκαλείται «σοκολάτα της κατοχής», είναι ένα γλυκό και υγιεινό υποκατάστατο της σοκολάτας. Η καλλιέργειά της ξεκίνησε πριν από 4.000 χρόνια στην αρχαία Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτή η τροφή με την υψηλή βιολογική αξία αποτέλεσε βασική πηγή διατροφής για τους Έλληνες, καθώς οι Γερμανοί στρατιώτες δεν την προτιμούσαν. Ωστόσο, η σύνδεσή της με τις συνθήκες πείνας και πολέμου οδήγησε στο να υποτιμηθεί από τους καταναλωτές όταν επανήλθαν οι επιλογές.

Σήμερα, όμως, αυτή η τροφή επανέρχεται δυναμικά, καθώς αναγνωρίζεται εκ νέου η υψηλή της διατροφική αξία.

Χαρούπι: Η τροφή της κατοχής με την τεράστια διατροφική αξία

Το χαρούπι είναι ο καρπός του δέντρου χαρουπιάς (Κερατέα ή έλλοβος – Ceratonia siliqua), που ευδοκιμεί κυρίως στην Μεσόγειο. Το χαρούπι (ή αλλιώς ξυλοκέρατα),έχει τη μορφή πεπλατυσμένου λοβού και είναι σακχαρώδης. Έχει γλυκιά γεύση και μπορούν να καταναλωθούν ωμά, αποξηραμένα, ή καβουρδισμένα.  Το χαρούπι είναι ένα θρεπτικό τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε:

  • Υδατάνθρακες (70-80%)
  • Πρωτεΐνες (5-7%)
  • Διαιτητικές ίνες (20-30%)
  • Ασβέστιο (300-400 mg/100 g)
  • Σίδηρο (6-8 mg/100 g)
  • Κάλιο (600-700 mg/100 g)
  • Φώσφορο (300-400 mg/100 g)
  • Επίσης, περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β6, και Ε.

Χαρούπι και οφέλη για την υγεία

Τα χαρούπια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

Μοιραστείτε την ανάρτηση::