Είναι παγκοσμίως γνωστό πως η μεσογειακή διατροφή είναι η διατροφή εκείνη που προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη στον οργανισμό. Μάλιστα τελευταίες μελέτες έχουν αποδείξει πως μειώνει το ρίσκο για άνοια κατά 15%.
Μια μεσογειακή διατροφή με ξηρούς καρπούς, θαλασσινά, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας σχεδόν κατά ένα τέταρτο, σύμφωνα με πολλά υποσχόμενη έρευνα που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες προληπτικές θεραπείες.
Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση πολλών φυτικών τροφών μπορεί να έχει «προστατευτικό αποτέλεσμα» κατά της άνοιας, ανεξάρτητα από τον γενετικό κίνδυνο του ατόμου, κάτι που οι ερευνητές είπαν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές στρατηγικές δημόσιας υγείας, εάν περαιτέρω έρευνα επιβεβαιώσει τα ευρήματά τους.
Η συν-συγγραφέας της μελέτης Janice Ranson, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, δήλωσε: «Τα ευρήματα από αυτή τη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη υπογραμμίζουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου από την κατανάλωση τροφών μιας μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά. δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη.
«Η προστατευτική επίδραση αυτής της δίαιτας κατά της άνοιας ήταν εμφανής ανεξάρτητα από τον γενετικό κίνδυνο ενός ατόμου, και έτσι είναι πιθανό να είναι μια ευεργετική επιλογή τρόπου ζωής για άτομα που θέλουν να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές και να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας» αναφέρει στα αποτελέσματα της έρευνας.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMC Medicine, βασίζονται σε δεδομένα από περισσότερα από 60.000 άτομα από τη UK Biobank, μια διαδικτυακή βάση δεδομένων με ιατρικά αρχεία και αρχεία τρόπου ζωής από περισσότερους από μισό εκατομμύριο Βρετανούς.
Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τα άτομα χρησιμοποιώντας παραμέτρους για την τήρηση της μεσογειακής διατροφής και έλαβαν υπόψη τον γενετικό κίνδυνο κάθε ατόμου για άνοια. Κατά τη διάρκεια σχεδόν μιας δεκαετίας, υπήρξαν 882 περιπτώσεις άνοιας, αλλά όσοι ακολουθούσαν αυστηρή μεσογειακή δίαιτα είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν διαφορετικά.
Οι συγγραφείς εξέτασαν επίσης τον γενετικό κίνδυνο κάθε ατόμου για άνοια, εκτιμώντας τον πολυγονιδιακό κίνδυνο, δηλαδή όλα τα διαφορετικά γονίδια που σχετίζονται με τον κίνδυνο άνοιας.
Στην έρευνα δεν υπήρξε σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ του πολυγονιδιακού κινδύνου για άνοια και της τήρησης της μεσογειακής διατροφής, κάτι που οι ερευνητές εκτιμούν ότι μπορεί να υποδηλώνει ότι παραμένει η συσχέτιση της μεγαλύτερης τήρησης της μεσογειακής διατροφής και του μειωμένου κινδύνου άνοιας, ανεξάρτητα από τον ατομικό γενετικό κίνδυνο για άνοια. Ωστόσο, αναφέρουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αξιολόγηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ διατροφής και γενετικής ως προς τον κίνδυνο άνοιας.