Η υγιεινή διατροφή επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση

Στη διαπίστωση πως όσοι τρώνε υγιεινά έχουν υγιέστερο εγκέφαλο και λιγότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια, κατέληξαν οι επιστήμονες.

Τώρα ερευνητές πιστεύουν ότι γνωρίζουν την αιτία. Διατροφή όπως η Μεσογειακή ή η DASH φαίνεται να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση βοηθώντας στην προστασία του εγκεφάλου.

Η Aline Thomas, του Columbia University δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν σχέσεις μεταξύ αργού ρυθμού γήρανσης, υγιεινής διατροφής και μειωμένου κινδύνου άνοιας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Annals of Neurology.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία δεκαετιών από την Framingham Heart Study. Εστίασαν σε 1.600 ανθρώπους στη δεύτερη γενιά της έρευνας. Οι συμμετέχοντες έδιναν στοιχεία κάθε 4-7 χρόνια σχετικά με τη διατροφή ενώ περνούσαν και από νευρολογικά τεστ και τεστ αντίληψης. 160 από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την κυτταρική γήρανση χρησιμοποιώντας επιγενετικό ρολόι, το DunedinPACE.

Η μελέτη έδειξε ότι άνθρωποι που συμμορφώνονταν πιο στενά με τη δίαιτα MIND είχαν πιο αργή γήρανση και μειωμένες πιθανότητες άνοιας και πρόωρου θανάτου.

Γενικά, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 27% της σχέσης μεταξύ υγιεινής διατροφής και μειωμένου κινδύνου άνοιας πιθανόν οφείλεται σε επιβράδυνση της γήρανσης.

Παρά τα ευρήματα, η Thomas δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουν οι επιστήμονες για τη σχέση του υγιεινού τρόπου ζωής και της υγείας του εγκεφάλου.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::