Η υπερβολική καλοσύνη κάνει κακό στην υγεία μας

Η υπερβολική καλοσύνη κάνει κακό στην υγεία μας λένε οι επιστήμονες κι αυτό γιατί μπορεί να αποβεί εξαντλητική για την ψυχή μας.

Η υπερβολική καλοσύνη είναι εξαντλητική

Όταν είμαστε υπερβολικά ευγενικοί και καλοπροαίρετοι, ενδεχομένως κάποια στιγμή να νιώσουμε εξουθενωμένοι συναισθηματικά.

Όταν ασχολούμαστε υπερβολικά με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων, κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε τον εαυτό μας, να γίνουμε θύματα και αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Επιπλέον, είναι πιθανό να εξαντληθούμε και να συνειδητοποιήσουμε ξαφνικά ότι είμαστε κουρασμένοι και χωρίς καθόλου χρόνο για τις δικές μας ανάγκες.

Κάθε φορά όμως που λέμε «ναι» σε κάτι, στην πραγματικότητα λέτε «όχι» σε κάτι άλλο. Για παράδειγμα, όταν συμφωνούμε να βοηθήσουμε έναν φίλο σε κάτι, χάνεται ο χρόνος που θα περνούσαμε με τον σύντροφο ή και τα παιδιά μας.

Όταν συμφωνούμε να αναλάβουμε έναν μεγάλο φόρτο εργασίας που θα μας αναγκάσει να δουλέψουμε ως αργά, είναι σαν να λέμε «όχι» στην αυτοφροντίδα και τη χαλάρωση.

Το να είμαστε φιλότιμοι, δεν είναι βεβαίως κακό. Το να λέμε όμως σε όλα «ναι», έχει το τίμημά του.

Ο Σαίξπηρ είχε γράψει:

Η υπερβολική αγάπη για τον εαυτό μας δεν είναι τόσο μεγάλη αμαρτία όσο είναι η παραμέληση αυτού.

Είναι σκόπιμο να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να βεβαιωνόμαστε πάντα ότι αφιερώνουμε χρόνο στο να:

  • Κάνουμε συχνά διαλείμματα από τη συνεχή φροντίδα των άλλων.
  • Αφιερώνουμε κάποιες ώρες της ημέρας και κάποιες ημέρες του μήνα αποκλειστικά και μόνο στην αυτοφροντίδα μας.
  • Περνάμε χρόνο με φίλους, κάνοντας διασκεδαστικά πράγματα, που μας αρέσουν αληθινά.
  • Βρίσκουμε χρόνο για δραστηριότητες ευεξίας, όπως είναι ο διαλογισμός, η σωματική άσκηση ή η ενασχόληση με κάποιο χόμπι.

Βάζουμε όρια

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διεκδικούμε εκείνα που θέλουμε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να μπορούμε να λέμε όχι με άμεσο, ειλικρινή και ευθύ τρόπο, χωρίς να αισθανόμαστε ενοχές.

Τα όρια είναι πολύ σημαντικά καθώς μπορούν να προστατεύσουν το χρόνο, τα χρήματα, τα δικαιώματα και τον αυτοσεβασμό μας.

Δεν αφήνουμε τους άλλους ανθρώπους να επιβαρύνουν το μυαλό μας ή το πρόγραμμά μας.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::