Κάποιες φορές παρά το γεγονός ότι έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες, νιώθουμε έντονη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάποιες από αυτές τις φορές μπορεί να “δείχνουν” νευρολογική διαταραχή. Μια κατάσταση γνωστή ως ιδιοπαθής υπερυπνία.
Πρόσφατη έρευνα δείχνει τώρα ότι αυτή η νευρολογική διαταραχή μπορεί να είναι πιο συχνή από ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν. Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση του Neurology, που είναι το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Τα συμπτώματα της ιδιοπαθούς υπερυπνίας περιλαμβάνουν όχι μόνο την πολύ αυξημένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τον υπερβολικό ύπνο, τη δυσκολία στο ξύπνημα και το να ξυπνάτε αποπροσανατολισμένοι. Αυτό καθιστά δύσκολη την ολοκλήρωση των καθημερινών δραστηριοτήτων, μειώνοντας την ποιότητα ζωής του ατόμου. Διαφέρει από τη ναρκοληψία. Τα άτομα με ναρκοληψία επίσης έχουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά συνήθως δεν κοιμούνται υπερβολικά πολλές ώρες το βράδυ και μπορεί να ξυπνήσουν νιώθοντας αληθινά αναζωογονημένοι μετά τον ύπνο.
Λεπτομέρειες και ευρήματα μελέτης
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα ύπνου για 792 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 59 έτη. Όλοι οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια ολονύκτια μελέτη ύπνου και μια μελέτη ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία μετρά πόσο γρήγορα αποκοιμιέται κάποιος. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν επίσης σχετικά με την υπνηλία τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, την κούραση, το αν και πόσο χρόνο παίρνουν έναν υπνάκο την ημέρα και πόσες ώρες ύπνου κοιμούνται κατά τις εργάσιμες ημέρες και πόσες όταν δεν εργάζονται.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:
- Συνολικά 12 συμμετέχοντες είχαν πιθανές περιπτώσεις ιδιοπαθούς υπερυπνίας, κάτι που δείχνει επιπολασμό της διαταραχής στο 1,5%.
- Τα άτομα με ιδιοπαθή υπερυπνία είχαν πιο σοβαρή υπνηλία μέσα στην ημέρα, παρά τους παρόμοιους ή μεγαλύτερους χρόνους ύπνου το βράδυ.
- Τα άτομα με ιδιοπαθή υπερυπνία χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 4 λεπτά για να αποκοιμηθούν τη νύχτα και 6 λεπτά για τον ημερήσιο υπνάκο τους, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μέσους όρους των 13 λεπτών και 12 λεπτών για τα άτομα χωρίς τη διαταραχή.
Παρατηρήσεις και περιορισμοί της έρευνας
Οι ερευνητές εξέτασαν την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας σε άτομα με ιδιοπαθή υπερυπνία και σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα: σε μια μελέτη παρακολούθησης 12 ετών. Διαπίστωσαν ότι για τα 10 άτομα για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα, η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν συχνά χρόνια. Ωστόσο, η υπνηλία εξαφανίστηκε για τέσσερα άτομα (το 40% αυτών που μελετήθηκαν).
Ο δρ. Plante σημείωσε ότι αυτό όχι μόνο παρέχει ελπίδα στα άτομα με τη διαταραχή, αλλά υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη περαιτέρω μελέτης του τι οδηγεί σε ύφεση:
“Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν ότι η ιδιοπαθής υπερυπνία είναι σχετικά συχνή, πιο διαδεδομένη από ό,τι γενικά υποτίθεται, επομένως υπάρχει πιθανώς μια αρκετά μεγάλη διαφορά μεταξύ του αριθμού των ατόμων με αυτήν τη διαταραχή και εκείνων που αναζητούν θεραπεία. Απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τον εντοπισμό, τη διάγνωση και τη θεραπεία όσων πάσχουν από ιδιοπαθή υπερυπνία. Επιπλέον έρευνα μπορεί επίσης να αποσαφηνίσει τις αιτίες της ιδιοπαθούς υπερυπνίας και να οδηγήσει σε νέες θεραπείες”.