Η φωνή μας μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπευτικό μέσον

Είχατε φανταστεί ποτέ ότι η φωνή σας έχει θεραπευτικές ιδιότητες; Και όμως, έχει λένε οι επιστήμονες.

Τη θεραπευτική της ιδιότητα, πέρα από μεθοδευμένα θεραπευτικά προγράμματα μουσικοθεραπείας, τη βιώνουμε και στην καθημερινότητά μας, ακόμα και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Για παράδειγμα, ένα νανούρισμα σε ένα μωρό που κλαίει, ένα μοιρολόι στον πόνο του χαμού, ένα τραγούδι σε στιγμές άγχους, ένα έντονο κλάμα για εκτόνωση κ.α.

Σύμφωνα με αρκετούς μουσικοθεραπευτές η καλλιέργεια της φωνής οδηγεί στην καλλιέργεια της ψυχής, και για τους περισσότερους αποτελεί ένα ισχυρό μονοπάτι προς την αυτογνωσία. Όσο πάλλεται το σώμα μέσω της φωνής, τόσο διαμορφώνεται η ψυχή και αναγνωρίζουμε βαθύτερα την ύπαρξή της. Για όσους ξέρουν να την αφουγκραστούν, μπορεί να αποτελέσει οδηγό εσωτερικής κατεύθυνσης, αλλά και εργαλείο για απελευθέρωση, εκτόνωση και έκφραση. Λειτουργεί σαν καθρέφτης της ψυχής μας, είναι μοναδική όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα, και αντανακλά όχι μόνο τη φυσική μας κατάσταση, αλλά και το διανοητικό και συναισθηματικό μας πεδίο.

Στην αρχαία Ελλάδα βρίσκουμε πληθώρα αναφορών για την ίαση μέσω της φωνής, με σπουδαιότερους θεραπευτές τον Ορφέα και τον Πυθαγόρα. Ο Πυθαγόρας μάλιστα, χρησιμοποιούσε τον όρο “μουσική ιατρική”.

Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως μέσω φωνητικών ασκήσεων μπορούμε:
– Να προστατέψουμε τη ζωτικότητα των εσωτερικών μας οργάνων, χαρίζοντάς τους ένα παλμικό μασάζ.
– Να χαλαρώσουμε τις μυϊκές εντάσεις και τους πόνους.
– Να τονώσουμε την ενέργειά μας.
– Να αποκτήσουμε την αίσθηση του εαυτού μας και να αναπτύξουμε την προσωπική μας δύναμη και αυτοεκτίμηση.
– Να απελευθερωθούμε από φόβους, θυμό, άγχος.

Τα χαρακτηριστικά της φωνής μας, μπορούν ακόμα να λειτουργήσουν ως διαγνωστικό εργαλείο.

Επιστημονικές έρευνες μας δίνουν κάποια παραδείγματα:
– Η θολή φωνή με μονότονο τόνο, συχνά συνδέεται με σωματική και συναισθηματική εξάντληση.
– Η θυμωμένη φωνή, μπορεί να συνδέεται με ασθένειες του ήπατος, της χοληδόχου κύστης και της ουροδόχου κύστης.
– Η προσωρινή απώλεια φωνής συνδέεται με σοκ, ενίοτε με σεξουαλικό τραύμα ή με συναισθηματική ανελευθερία.
– Η ενισχυμένη φωνή με κοφτό λόγο και εκρηκτικά σύμφωνα, μπορεί να συνδέεται με διαταραχή του κυκλοφορικού συστήματος και υψηλή πίεση.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, και προσεγγίζοντας ολιστικά τις ιδιότητες της ανθρώπινης φωνής, μπορούμε να δούμε συγκεκριμένα το πώς λειτουργεί σε κάθε πεδίο της ύπαρξής μας:

– Σωματικό πεδίο: Η φωνή χαλαρώνει μυϊκές εντάσεις και πόνους, ζεσταίνει το σώμα, ενώνει όλα τα μέρη του σώματος, μας βοηθά να τονώσουμε την ενέργειά μας και να εκφραστούμε.

– Ψυχικό πεδίο: Απελευθερώνει τους φόβους, το θυμό, το άγχος. Δημιουργεί εσωτερική ισορροπία και αρμονία. Απελευθερώνει και φέρνει στην επιφάνεια απωθημένα, μπλοκαρίσματα και κρυμμένα συναισθήματα.

– Πνευματικό πεδίο: Μας συνδέει με τον εαυτό μας, μας συντονίζει, μας θυμίζει την ταυτότητά μας, αυτό που πραγματικά είμαστε.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::