Αν θεωρείτε αδύνατο να πείτε “όχι” τότε διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσετε ψυχικά προβλήματα όπως επαγγελματική εξουθένωση (burn out), σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο του Χάρβαρντ, Debbie Sorensen.
«Τείνουν να είναι πολύ ευγενικοί και στοχαστικοί άνθρωποι, κάτι που τους κάνει πολύ πιο δύσκολα να θέτουν όρια, να λένε “όχι” στην υπερβολική δουλειά ή να μην επενδύουν συναισθηματικά στις δουλειές τους» λέει χαρακτηριστικά η επιστήμονας.
Αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα το να νιώθει κανείς ένοχος λέγοντας στους άλλους «όχι» ή δυσαρέσκεια κάθε φορά που λέει «ναι».
Δε χρειάζεται να εγκαταλείψετε εντελώς την ιδέα του να ευχαριστείτε τους άλλους για να αποφύγετε την εξάντληση
Σχετική έρευνα, εξάλλου, έχει δείξει ότι το να είστε ευγενικοί, φιλικοί και υποστηρικτικοί στη δουλειά σας μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο παραγωγικοί και χαρούμενοι.
Ωστόσο, η κλινική ψυχολόγος προειδοποιεί όσους θέλουν να ευχαριστούν τους ανθρώπους και δυσκολεύονται να θέσουν τα όρια τους τότε αυτή η στάση τους μπορεί να γίνει «πραγματικά εξουθενωτική» και να τους οδηγήσει σε «χρόνιο στρες».
3 σημάδια ότι η ευχαρίστηση των ανθρώπων βλάπτει την ψυχική υγεία και την καριέρα σας
Εάν αναλαμβάνετε συχνά περισσότερες ευθύνες από όσες μπορείτε να διαχειριστείτε, επειδή φοβάστε να απογοητεύσετε κάποιον, αυτή η στάση μπορεί να σας ωθήσει στο χείλος της επαγγελματικής και της ψυχικής εξουθένωσης.
3 σημάδια που πρέπει να προσέξετε:
- Λέτε «ναι» σε κάθε αίτημα για βοήθεια, ακόμα κι αν αυτό διακόπτει αυτό που κάνετε
-
Αγνοείτε τα συναισθήματά σας όταν γίνεται ή λέγεται κάτι που σας αναστατώνει επειδή φοβάστε την πιθανή σύγκρουση
- Συμφωνείτε με μη ρεαλιστικές προθεσμίες ανάθεσης
Επίσης, το να ευχαριστείτε διαρκώς τους ανθρώπους μπορεί να σας κάνει να παραμελήσετε ακόμη και τις ανάγκες και τους δικούς σας επαγγελματικούς σας στόχους.
Πώς να αποφύγετε την εξάντληση
Το πρώτο βήμα είναι το να μάθετε πώς να βάζετε όρια.
«Μπορεί να είναι άβολο το να θέτετε όρια στη δουλειά ή στη ζωή. Την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να αναλάβετε περισσότερες ευθύνες, κάντε μια παύση και διερωτηθείτε αν πραγματικά τις θέλετε ή χρειάζεται να τις αναλάβετε. Καταπολεμήστε την σπασμωδική αντίδραση με το να λέτε σε όλα «ναι» λέει η Sorensen.
Το να εγκαταλείψετε τις παλιές συνήθειες που σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό είναι μια ατελής διαδικασία που απαιτεί χρόνο.
Θα πρέπει, λοιπόν, να είστε συνεπείς στις προσπάθειές σας και να αποφύγετε τις «παγίδες» της αυτοκριτικής.
Μην βλέπετε το να λέτε «όχι» ως αντανάκλαση της αυτοεκτίμησης ή των δυνατοτήτων σας.
Αντίθετα, σκεφτείτε το να θέτετε όρια ως τον τρόπο για να προστατέψετε την ενέργεια, τους στόχους και τις προτεραιότητές σας.
«Απλώς πρέπει να συνεχίσετε να συντονίζεστε με τις ανάγκες σας και να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι η άδεια από τη δουλειά, είναι πραγματικά πολύ σημαντική».
«Όλοι αξίζουμε τον χρόνο και τον χώρο για να επαναφορτίσουμε» καταλήγει η επιστήμονας από το Χάρβαρντ.