«Θερίζει» η υπερκόπωση τους εργαζόμενους στον τουρισμό στη Ρόδο

Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα εμφανίζουν σημάδια εξάντλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, που δείχνουν πως οι χορηγήσεις αναρρωτικών αδειών φέτος ενδέχεται να φτάσουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Υπάλληλοι σε ξενοδοχεία, ιδιαίτερα σε κουζίνες και στον τομέα της καθαριότητας, καθώς και στον χώρο της εστίασης, αναγκάζονται να πάρουν αναρρωτική άδεια για να ανακάμψουν από το άγχος και τον αυξημένο φόρτο εργασίας.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν αδιάκοπα, με έντονους ρυθμούς, χωρίς ρεπό και πολλές υπερωρίες ήδη από τον Μάιο, με αποτέλεσμα πολλοί να εμφανίζουν σημάδια σοβαρής κόπωσης.

Οι άδειες δίνονται από τους γιατρούς προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα υπερκόπωσης που εμφανίζουν οι εργαζόμενοι, κυρίως καμαριέρες, προσωπικό κουζίνας και σερβιτόροι. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Εγγλέζο το πρόβλημα είναι γενικό, εξαιτίας των πολλών κενών θέσεων εργασίας γι’ αυτό και στα τελευταία χρόνια τα ρεκόρ των αναρρωτικών αδειών στο peak της τουριστικής περιόδου διαδέχονται το ένα το άλλο.

Η υπερβολική κούραση είναι το κύριο χαρακτηριστικό των εργαζομένων στον τουρισμό που εξαιτίας της αδυναμίας κάλυψης όλων των θέσεων εργασίας, αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερες ώρες και να μην παίρνουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο ρεπό τους.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι απευθύνονται στους γιατρούς για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων υπερκόπωσης όπως είναι η συνεχής εξάντληση, η αδιαθεσία, η μυϊκή αδυναμία αλλά και πόνος ζαλάδες, τάσεις λιποθυμίας, πονοκέφαλοι, εφίδρωση και καρδιακή αρρυθμία!

Οι εξαντλητικοί ρυθμοί εργασίας και οι υπερωρίες έχουν οδηγήσει πολλούς εργαζόμενους στην υπερκόπωση και σε αναρρωτικές άδειες, και εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και κατά τον μήνα Σεπτέμβριο που επίσης οι πληρότητες αγγίζουν το 100%.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι κατά τον μήνα Αύγουστο, καταγράφηκε μεγάλος αριθμός αναρρωτικών αδειών στη Ρόδο, και ίσως ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών, αφού πολλοί εργαζόμενοι εξαντλήθηκαν από τις υπερωρίες και τον τεράστιο όγκο εργασίας, φαινόμενο που αναμένεται να συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::