Ένα ακόμη “όπλο” έχουν εδώ και λίγο καιρό οι επιστήμονες στα χέρια τους προκειμένου να επιτύχουν ακόμη πιο γρήγορη “διάγνωση” καρδιακών νοσημάτων, αφού έφτιαξαν ένα επαναχρησιμοποιήσιμο γιλέκο που μπορεί να χαρτογραφήσει λεπτομερώς τις ηλεκτρικές ώσεις της καρδιάς και ανιχνεύει ανωμαλίες από δυνητικά θανατηφόρα καρδιακή νόσο πολύ νωρίτερα από ό,τι ήταν έως σήμερα δυνατό.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, διαπίστωσε ότι ένα γιλέκο ηλεκτροκαρδιογραφικής απεικόνισης (ECGI), που αναπτύχθηκε από τη δρ. Gaby Captur στο UCL, θα μπορούσε να ανιχνεύσει ηλεκτρικές αλλαγές που σχετίζονται με μια κληρονομική κατάσταση του καρδιακού μυός σε ένα στάδιο που οι τυπικές σημερινές εξετάσεις δεν εντοπίζουν σημάδια ασθένειας.
Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι μια πάθηση όπου το μυϊκό τοίχωμα της καρδιάς γίνεται παχύτερο και σκληραίνει, επηρεάζοντας το πόσο καλά η καρδιά μπορεί να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα. Επηρεάζει περίπου έναν στους 300 ενήλικες.
Αν και τα άτομα με γενετικές παραλλαγές που προκαλούν την ασθένεια δεν έχουν καθόλου συμπτώματα, η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και αναφέρεται συχνά ως η πιο κοινή αιτία αιφνίδιου, απροσδόκητου θανάτου στους νέους.
Τα επόμενα βήματα της έρευνας περιλαμβάνουν την επανάληψη αυτών των αποτελεσμάτων σε μια μεγαλύτερη ομάδα ασθενών και την παρακολούθηση ατόμων με την πάροδο του χρόνου για να δούμε πώς αυτές οι πρώιμες ηλεκτρικές αλλαγές επηρεάζουν τον κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή καρδιακών ρυθμών αργότερα”.
Το γιλέκο ECGI έχει 256 αισθητήρες αντί για τους 12 που χρησιμοποιούνται σε ένα τυπικό ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και μπορεί να παρέχει λεπτομερή ηλεκτρική χαρτογράφηση της καρδιάς μέσα σε μόλις 5 λεπτά.
Η νέα μελέτη εξέτασε 174 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε γενετικό έλεγχο (υπό την επίβλεψη του δρ. Luis Lopes στο UCL) σε τρία νοσοκομεία του Λονδίνου (Barts Heart Centre, St George’s Hospital και Royal Free Hospital) και 37 υγιείς εθελοντές. Οι ασθενείς περιελάμβαναν άτομα που είχαν ήδη υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια καθώς και άτομα με γενετικές μεταλλάξεις, που προκαλούν νόσο αλλά δεν είχαν εμφανή σημάδια της.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι το γιλέκο ECGI εντόπισε ηλεκτρικές ανωμαλίες σε 1 στα 4 άτομα με γονιδιακή μετάλλαξη για τα οποία δεν ανιχνεύθηκαν σημάδια ασθένειας είτε μέσω κλασικής μαγνητικής απεικόνισης (MRI) είτε μέσω τυπικού ΗΚΓ.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι αυτοί οι ασθενείς που εντοπίστηκαν με το γιλέκο ECGI είχαν ανομοιόμορφο μοτίβο ανάκτησης ηλεκτρικού σήματος και επιβράδυνση της αγωγής των ηλεκτρικών σημάτων μέσω της καρδιάς.
Η δρ. Captur είπε: “Το γιλέκο ECGI που έχουμε αναπτύξει επεκτείνει την ικανότητά μας να κατανοούμε την ηλεκτρική λειτουργία της καρδιάς και να αξιολογούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τον κίνδυνο των ανθρώπων να αναπτύξουν απειλητικούς για τη ζωή καρδιακούς ρυθμούς.
Τα άτομα που έχουν γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια παρακολουθούνται τακτικά και τους παρέχονται συμβουλές σχετικά με την άσκηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να είναι για να μειώσουν ή να σταματήσουν οποιαδήποτε έντονη άσκηση. Αυτή η συνταγή μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου, ιδιαίτερα στους αθλητές Κατανοώντας καλύτερα τον κίνδυνο, ελπίζουμε να αποφύγουμε περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι λαμβάνουν τέτοιες συμβουλές χωρίς λόγο”.
Η δρ. Sonya Babu-Narayan, αναπληρώτρια διευθύντρια στο British Heart Foundation, είπε: “Το ΗΚΓ βρίσκεται στην καρδιά της διαγνωστικής εργαλειοθήκης ενός γιατρού για περισσότερα από 100 χρόνια, ανοίγοντάς μας ένα παράθυρο για να κατανοήσουμε τους ηλεκτρικούς παλμούς που ελέγχουν τους χτύπους της καρδιάς.
Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, αυτή η μελέτη δείχνει ότι το γιλέκο ECGI, το οποίο συλλέγει πολύ πιο λεπτομερή δεδομένα ηλεκτρικού σήματος σε σχέση με ένα τυπικό ΗΚΓ, θα μπορούσε να υποστηρίξει την καλύτερη αναγνώριση ασθενών υψηλού κινδύνου με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Μερικοί ασθενείς που ζουν με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε καρδιακή ανεπάρκεια. Το γιλέκο ECGI θα μπορούσε να προσφέρει μια ευκαιρία στους γιατρούς να διαγιγνώσκουν καλύτερα και νωρίτερα την πορεία της νόσου και να στοχεύσουν σε θεραπείες για να την αποτρέψουν”.