Το “χτίσιμο” μυϊκής μάζας είναι ζητούμενο για πολλούς άντρες. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως υπάρχει σύνδεση μυϊκής μάζας και ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Η θωράκιση του οργανισμού, άλλωστε, απέναντι σε ιούς και ασθένειες ανέκαθεν αποτελούσε σημείο επιστημονικής διερεύνησης.
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα σε ποντίκια αποδείχτηκε ότι το ισχυρό μυοσκελετικό σύστημα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός αποτελεσματικού ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο σοβαρές χρόνιες ασθένειες, που διαφορετικά μπορούν να εξουθενώσουν το ανοσοποιητικό.
Επιπλέον, οι σκελετικοί μυς ίσως καταπολεμούν τη διαδικασία της καχεξίας. Αυτό συνδέεται με το αδυνάτισμα των μυών και του λίπους που συχνά επέρχεται μετά από σοβαρές χρόνιες ασθένειες μαζί με ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Αυτή η έρευνα εκπονήθηκε από επιστήμονες στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου στο Χάιντελμπεργκ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances. Η συγκεκριμένη έρευνα προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικές μελέτες που θα καθορίσουν αν ισχύει το ίδιοι για τους ανθρώπους.
Καχεξία
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνο, η καχεξία συνήθως συνοδεύει τις σοβαρές χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Αυτό συνδέεται με το αδυνάτισμα των μυών και του λίπους.
Η καχεξία ίσως είναι υπεύθυνη για 1/3 των ασθενειών που σχετίζεται με τον καρκίνο. Μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τους ανθρώπους με άλλες σημαντικές νόσους, όπως το AIDS, χρόνιες ασθένειες για νεφρά και προβλήματα λειτουργία της καρδιάς.
Παρά τη σύνδεση της καχεξίας με τη θνησιμότητα, οι επιστήμονες δεν έχουν αναπτύξει ακόμα κάποια αποτελεσματική θεραπεία γι΄αυτό. Παρ΄όλα αυτλα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνο, μεγαλώνει η συναίσθηση ανάγκης για έρευνα της καχεξίας, με την ελπίδα ότι οι επιστήμονες θα βρουν αποτελεσματικές θεραπείες.
Μαζί με την καχεξία, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό οφείλεται στην εξουθένωση των Τ λεμφοκυττάρων, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ασθένειες.
Επιστήμονες έχουν συνδέσει αυτά τα Τ λεμφοκύτταρα με την καχεξία. Σύμφωνα με το συγγραφέα της μελέτης, δρ. Guoliang Cui είναι γνωστό ότι τα Τ λεμφοκύτταρα εμπλέκονται στην απώλεια μυοσκελετικής μάζας. Προσθέτει ότι είναι ασαφές το πως οι σκελετικοί μυς επηρεάζουν τα Τ λεμφοκύτταρα.
Ο ρόλος της μυϊκής μάζας στην αντιμετώπιση μολύνσεων
Σε αυτό το πλαίσιο οι επιστήμονες ανέπτυξαν μία μελέτη για να εξ ερευνήσουν τη σύνδεση της καχεξίας, της μυοσκελετικής μάζας και των Τ λεμφοκυττάρων.
Πρώτα, χορήγησαν τον ιό της λεμφοκυτταρικης χοριομηνιγγιτιδας σε ποντίκια. Στη συνέχεια μελέτησαν της έκφραση των γονιδίων στους σκελετικούς μυς των ποντικιών. Παρατήρησαν ότι ως απάντηση στη χρόνια μόλυνση, τα κύτταρα των μυών του ποντικιού απελευθέρωσαν μεγαλύτερη ποσότητα ιντερλευκίνης-15.
Η ουσία αυτή ελκύει τoυς πρόδρομους των Τ λεμφοκυττάρων -σε αυτήν την περίπτωση στους σκελετικούς. Αυτό τους τοποθετεί μακριά από τη μόλυνση που εξασθενεί τα Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία καταπολεμούν τη μόλυνση.
«Αν τα Τ λεμφοκύτταρα , που ενεργά μάχονται τη μόλυνση, απολέσουν την πλήρη λειτουργικότητά τους μέσω συνεχούς ενεργοποίησης, τα πρόδρομα κύτταρα μπορούν να μετακινηθούν από τους μυς και να αναπτυχθούν σε λειτουργικά T λεμφοκύτταρα. Αυτό βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον ιό για μεγάλη διάρκεια» ανέφερε η υπεύθυνος της μελέτης, Jingxia Wu
Συνεπώς, η μελέτη εντόπισε σύνδεση ανάμεσα στην απώλεια μυϊκής μάζας και την εξασθένησης Τ λεμφοκυττάρων.
Σύμφωνα με τον δρ. Κούι, τα ποντίκια με περισσότερη μυϊκή μάζα μπορούσαν καλύτερα να αντιμετωπίσουν την ιική μόλυνση σε σχέση με εκείνα που είχαν πιο αδύναμους μυς.
Αυτό που απομένει είναι να διευκρινιστεί αν αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να μεταφερθούν και στους ανθρώπους. Γι’ αυτό περισσότερες μελέτες πρέπει να πραγματοποιηθούν για να απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις.