Κάθε 5 λεπτά ένας άνθρωπος χάνει την όραση του

Σχεδόν 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προβλήματα όρασης, τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η οποία εορτάζεται κάθε δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου, καθιερώθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή για την Πρόληψη της Τύφλωσης σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η ημέρα αυτή επικεντρώνεται στη σημασία της υγιούς όρασης και στην πρόληψη της τύφλωσης.

Ο στόχος των οργανισμών αυτών είναι να εστιάσουν την παγκόσμια προσοχή στην υγεία των ματιών και στα προβλήματα τύφλωσης, είτε μερικής είτε πλήρους, καθώς και στις επιπτώσεις που έχει αυτό στην καθημερινή ζωή των ατόμων. Επίσης, επιδιώκουν να ενημερώσουν το κοινό για τα προβλήματα όρασης και τις διαθέσιμες θεραπευτικές λύσεις.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν προβλήματα όρασης, και για τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο από αυτούς, η διαταραχή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Η απώλεια όρασης μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, ωστόσο, τα περισσότερα άτομα με προβλήματα όρασης και τύφλωση είναι ηλικίας άνω των 50 ετών. Αξίζει να αναφερθεί πως οι κύριες αιτίες διαταραχής της όρασης και τύφλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι:

  • τα διαθλαστικά σφάλματα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός)
  • ο καταρράκτης
  • η εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Μόνο το 36% των ατόμων με προβλήματα μακρινής όρασης εξαιτίας διαθλαστικού σφάλματος και μόλις το 17% των ατόμων με προβλήματα όρασης εξαιτίας του καταρράκτη, έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη παρέμβαση αντιμετώπισης.

Εκτιμάται πως η ετήσια παγκόσμια οικονομική επιβάρυνση εξαιτίας της εξασθένισης ή της απώλειας όρασης των συνανθρώπων μας είναι 411 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με την πρόληψη να είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά για μια σειρά από οφθαλμικές παθήσεις όπως το γλαύκωμα, οι αμφιβληστροειδοπάθειες, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης, ο κερατόκωνος κ.ά., στη χώρα μας οι περισσότεροι σπεύδουν στον οφθαλμίατρο μόνο όταν η όρασή τους έχει μειωθεί σημαντικά. Οι προληπτικοί έλεγχοι αλλά και οι περιοδικοί επανέλεγχοι βάσει ειδικών χρονοδιαγραμμάτων και πρωτοκόλλων κρίνονται απαραίτητοι, πόσο μάλλον όταν οι οπτικές απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής αυξάνονται και πυροδοτούνται συνεχώς.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε 5 λεπτά ένας άνθρωπος χάνει την όρασή του, εσείς έχετε αναρωτηθεί ποια ήταν η τελευταία φορά που υποβληθήκατε σε οφθαλμολογική εξέταση; Ένας προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος δεν είναι απλώς μια διαδικασία αλλά μια «δέσμευση» προς εσάς και την υγεία των ματιών σας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::