Κάπνισμα: Πώς θα το «κόψετε» και δεν θα το ξεκινήσετε πάλι

Ίσως προσέχετε τη διατροφή σας, σηκώνεστε συχνά από την καρέκλα, πίνετε περισσότερο νερό και ασκείστε με διαλογισμό ή yoga για να μειώσετε το άγχος. Τι συμβαίνει όμως με το τσιγάρο; Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών νοσημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων, πνευμονοπαθειών και διαβήτη, καθιστώντας το μια από τις πιο επιβλαβείς συνήθειες για την υγεία, τόσο για τους καπνιστές όσο και για τους γύρω τους.

Δύο είναι οι προσεγγίσεις για την διακοπή του καπνίσματος:

  • Απότομη: Εάν ακολουθήσετε αυτήν την μέθοδο, τότε θα πρέπει να σταματήσετε να καπνίζετε απευθείας.
  • Σταδιακή: Αυτό συμβαίνει όταν μειώνετε σιγά σιγά το κάπνισμα, περιορίζοντας τον αριθμό των τσιγάρων ή την συχνότητα.

Εάν αναρωτιέστε ποια μέθοδος είναι η καλύτερη, επιστημονική ανασκόπηση που περιλάμβανε 21.542 άτομα στην Αγγλία, αναφέρει ότι τα άτομα που έκοψαν το κάπνισμα απότομα ήταν πιο πιθανό να απέχουν συγκριτικά με εκείνους που το έκοψαν σταδιακά.

Σε παλαιότερη μετά-ανάλυση, με παρόμοια ευρήματα, οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι τα άτομα που επιλέγουν μια σταδιακή προσέγγιση μπορεί να χάσουν το κίνητρό τους να σταματήσουν το κάπνισμα με την πάροδο του χρόνου.

Η απότομη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολη. Ωστόσο, δεδομένων των βλαβών που προκαλεί στο σώμα, ίσως να θέλετε να… «ξεμπερδέψετε» μια και καλή.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::