Παρά το γεγονός ότι το στρες είναι συνδεδεμένο με πολλά αρνητικά συναισθήματα, μπορεί να είναι εθιστικό. Και γι’ αυτό φταίει ο εγκέφαλός μας που κάνει διάφορα… κόλπα.
Εκτός από την κορτιζόλη, το άγχος απελευθερώνει ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και ενθαρρύνει επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ενεργοποιώντας το κέντρο ανταμοιβής στον εγκέφαλό μας, σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη.
Το άγχος μπορεί να ενεργοποιήσει τα κέντρα διέγερσης και προσοχής στο νευρικό μας σύστημα, τα οποία, αν παραταθούν, μπορεί να είναι εξίσου εθιστικά με τα ναρκωτικά. Με άλλα λόγια, ο χρόνια αγχωμένος εγκέφαλός σας θα μπορούσε να εξαρτάται από αυτά τα μικρά, ευφορικά «χτυπήματα» ντοπαμίνης.
Στην προσπάθειά μας να αποφύγουμε δυσάρεστα συναισθήματα, όπως η πλήξη, η μοναξιά και η θλίψη μπορεί να υπερφορτώνουμε το πρόγραμμά μας για να μη σκεφτόμαστε.
Αλλά το να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι, τόσο εντός όσο και εκτός εργασίας, μπορεί να είναι επικίνδυνο, καθιστώντας το χρόνιο στρες και την επαγγελματική εξουθένωση πιο πιθανά. Έρευνες έχουν δείξει ότι το χρόνιο στρες, αν δεν ελεγχθεί, μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ακμή και άλλα προβλήματα υγείας.
3 κοινά σημάδια εθισμού στο στρες
Αν σας αρέσουν οι γρήγοροι ρυθμοί και οι προθεσμίες και νιώθετε ενοχές κάθε φορά που παίρνετε άδεια από τη δουλειά σας, μπορεί να είστε εθισμένοι στο άγχος. Ο εθισμός στο άγχος συχνά προέρχεται από την αυτοπροκαλούμενη πίεση για επιτυχία.
Να θυμάστε: Το να είσαι αγχωμένος δεν είναι ένα παράσημο τιμής. Και η πολυπραγμοσύνη δεν υπόσχεται την επιτυχία.
Υπάρχουν 3 σημάδια εθισμού στο στρες που πρέπει να προσέξετε:
- Αποφυγή της ξεκούρασης και της χαλάρωσης
- Συνεχής έλεγχος του τηλεφώνου σας
- Λέτε «ναι» σε όλα
Το πιο προφανές σύμπτωμα του εθισμού στο στρες είναι η συνεχής επιλογή να βάζετε τον εαυτό σας σε στρεσογόνες καταστάσεις, ακόμη και όταν έχετε την επιλογή να τις αποφύγετε. Το σώμα σας, το μυαλό σας ή και τα δύο ικετεύουν για ένα διάλειμμα.
Πώς να σπάσετε τον κύκλο
Δεν υπάρχει αλάνθαστη μέθοδος για να περιορίσετε τον εθισμό στο στρες, αλλά η άσκηση και ο διαλογισμός είναι σταθερά σημεία για να ξεκινήσετε.
Και οι δύο πρακτικές ενισχύουν τις χημικές ουσίες της ευτυχίας στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων της ντοπαμίνης και των ενδορφινών, οι οποίες είναι ισχυρά αντίδοτα στην αντίδραση φυγής ή μάχης στην οποία βρίσκεστε όταν είστε στρεσαρισμένοι.
Το πιο σημαντικό είναι να δείτε αν μπορείτε να καταλάβετε τι σας προκαλεί το στρες. Προσέξτε για θέματα με τον ύπνο, την όρεξη, την συγκέντρωση και τη διάθεσή σας. Τι κάνετε όταν είστε αγχωμένοι; Τι σας βοηθάει και τι σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα;
Μερικές φορές, πρέπει να ψάξετε βαθύτερα. Αν νομίζετε ότι είστε εθισμένοι στο άγχος, μπορεί πραγματικά να μην κοιμάστε καλά ή να έχετε πάρα πολλές ευθύνες. Ίσως τότε ο μόνος τρόπος για να γίνετε καλύτερα είναι να κάνετε μια αλλαγή στον τρόπο ζωής σας.