Κανέλα: Το αρωματικό μπαχαρικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και την αρτηριακή πίεση

Ένα από τα αγαπημένα πράγματα τον χειμώνα είναι να απολαμβάνουμε ένα ζεστό ρόφημα κάτω από την κουβέρτα. Ωστόσο, γνωρίζατε ότι η προσθήκη ενός συγκεκριμένου μπαχαρικού σε αυτό μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία σας;

Για πολλούς, οι αγαπημένες επιλογές για ζεστά ροφήματα περιλαμβάνουν ζεστή σοκολάτα, λάτε με μπαχαρικά, ζεστό μηλίτη ή ζεστό κρασί. Η κανέλα, που συχνά συνδέεται με τον χειμώνα, είναι ιδανική για διάφορα ροφήματα και, σύμφωνα με έρευνες, αν τη συμπεριλάβετε στο πρωινό ή τα ροφήματά σας, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία.

Η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές ουσίες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως “σιωπηλός δολοφόνος” λόγω της απουσίας συμπτωμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη γήρανση, όπως επισημαίνει η Wales Online. Εάν έχετε ανησυχίες, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Σύμφωνα με το NHS, η υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και άλλα όργανα όπως ο εγκέφαλος, τα νεφρά και τα μάτια, οδηγώντας σε σοβαρές καταστάσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, καρδιακή προσβολή, άνοια και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ευτυχώς, η κανέλα είναι φθηνή και μπορεί να αγοραστεί εύκολα στα περισσότερα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Μια ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι η λήψη τουλάχιστον 1,5 γραμμαρίου, περίπου 3/4 του κουταλιού του γλυκού κανέλα ημερησίως μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια, τη συνολική χοληστερόλη, την LDL (κακή) χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με μεταβολική νόσο.

Περαιτέρω ανάλυση 13 μελετών έδειξε ότι η κανέλα πράγματι μείωσε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της ολικής χοληστερόλης, και των δύο γνωστών παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Ενώ η κανέλα μπορεί να καταπολεμήσει την υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία του εντέρου και την οδοντική υγιεινή και να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Σύμφωνα με το NHS, υπάρχουν αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη:

  • Μειώστε το αλκοόλ
  • Χάστε βάρος εάν είστε υπέρβαροι
  • Ασκήσου τακτικά
  • Μειώστε την καφεΐνη
  • Σταμάτα να πίνεις

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση είναι να κάνετε μια εξέταση. Αυτό μπορεί να γίνει στα περισσότερα φαρμακεία ή στο γιατρό σας. Για τον διαβήτη, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που μπορείτε να προσέξετε – όπως αίσθημα πολύ δίψας, ούρηση περισσότερο από το συνηθισμένο, αίσθημα πολύ κούρασης, απώλεια βάρους και θολή όραση. Εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::