Καρδιακή ανεπάρκεια: Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τί ακριβώς είναι η καρδιακή ανεπάρκεια που “χτυπάει” κυρίως τους ηλικιωμένους; Η καρδιακή ανεπάρκεια δημιουργεί δύο προβλήματα στο σώμα: Πρώτον οι ιστοί και τα όργανα δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο και δεύτερον συσσωρεύεται υγρό στους πνεύμονες και τους ιστούς.

Αυτά τα δύο σε συνδυασμό οδηγούν στις εξής ενοχλήσεις:

  • Στην ελλιπή οξυγόνωση που προκαλεί ένα αίσθημα κόπωσης και πνευματική σύγχυση
  • Στην συσσώρευση υγρού που προκαλεί αύξηση του βάρους και πρήξιμο στους αστραγάλους και το κατώτερο τμήμα του ποδιού.

Αυτά τα πρώιμα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας συχνά ωστόσο αποδίδονται σε άλλες, λιγότερο σοβαρές, αιτίες όπως η κακή φυσική κατάσταση, τα παραπανίσια κιλά ή η γήρανση. Μάλιστα, η κατάσταση μπορεί να είναι ακόμα πιο περίπλοκη
αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι τα συμπτώματα παρουσιάζουν ανά περιόδους εξάρσεις και υφέσεις.

Η καρδιακή ανεπάρκεια σε αρχικό στάδιο επηρεάζει συνήθως μόνο τη μία πλευρά της καρδιάς. Η πλευρά της καρδιάς που αποδυναμώνεται πρώτη καθορίζει ποια συμπτώματα υπερισχύουν:

  • Όταν η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει κυρίως την αριστερή πλευρά της καρδιάς, συσσωρεύεται αίμα στους πνεύμονες, προκαλώντας δύσπνοια και βήχα.
  • Από την άλλη, όταν η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει κυρίως τη δεξιά πλευρά της καρδιάς, το αίμα παλινδρομεί προς τις φλέβες με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στους ιστούς του σώματος, προκαλώντας πρήξιμο στα κάτω άκρα.

Το προσδόκιμο ζωής ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια

Από καρδιακή ανεπάρκεια πάσχουν περίπου 5,8 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ. Τα άτομα άνω των 40 ετών έχουν περίπου 20% πιθανότητες να νοσήσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Στο παρελθόν, το προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας άγγιζε τα 5 χρόνια. Σήμερα ωστόσο,χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και τις εξελίξεις στη θεραπεία, οι ασθενείς απολαμβάνουν πολύ περισσότερα και ποιοτικά χρόνια ζωής.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας και να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Όπως σε όλες τις παθήσεις, έτσι και στην καρδιακή ανεπάρκεια η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σας σώσει.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::