Καρκίνος στομάχου: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης για την πρόληψη επιπλοκών

Ο καρκίνος του στομάχου συνήθως είναι μια αρκετά επιθετική μορφή καρκίνου που αυξάνει και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.  Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως τη χειρουργική αφαίρεση του προσβεβλημένου από τον καρκίνο ιστού.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν τη γαστρεκτομή -μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός τμήματος ή ολόκληρου του στομάχου- και την ενδοσκοπική υποβλεννογόνια εκτομή – μια μη επεμβατική μέθοδο που χρησιμοποιεί ένα ενδοσκόπιο για να καθοδηγήσει την ακριβή αφαίρεση του όγκου. Και οι δύο χειρουργικές διαδικασίες για τη θεραπεία του γαστρικού καρκίνου μεταβάλλουν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος της χειρουργικής επέμβασης για τον καρκίνο του στομάχου στην επίπτωση των καρδιαγγειακών είναι διφορούμενος.
Για να καλυφθεί αυτό το κενό, ερευνητές με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Yeongkeun Kwon, από το Τμήμα Χειρουργικής του Πρόσθιου Εντέρου του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κορέας, διεξήγαγαν μελέτη προκειμένου να διερευνήσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων σε ασθενείς με καρκίνο του στομάχου που υποβλήθηκαν σε χειρουργική θεραπεία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική θεραπεία για καρκίνο του στομάχου και τον γενικό πληθυσμό, μεταξύ 2004 και 2013. Παρατήρησαν ότι εντός της επταετούς περιόδου παρακολούθησης, μόνο το 2,9% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε γαστρεκτομή εμφάνισαν καρδιαγγειακά προβλήματα. Αντίθετα, το 5,4% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε ενδοσκοπική υποβλεννογόνια εκτομή, εμφάνισαν τέτοια προβλήματα εντός της ίδιας περιόδου.

Επεξηγώντας την κλινική σημασία των ευρημάτων, ο καθηγητής Kwon αναφέρει: «Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι χειρουργικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του γαστρικού καρκίνου και αφαιρούν ένα μέρος του στομάχου ή ολόκληρο το όργανο μπορεί να οδηγήσουν σε άλλους κινδύνους για την υγεία. Η μελέτη μας καταδεικνύει ότι η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του στομάχου έχει οφέλη για την υγεία όσον αφορά τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου».

Επιπλέον, η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε γαστρεκτομή σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών στην ομάδα της ενδοσκοπικής εκτομής δεν διέφερε σημαντικά από αυτόν του γενικού πληθυσμού. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους ειδικότερους παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Ο καθηγητής Yeongkeun καταλήγει σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μελέτης: «Η Κορέα έχει το υψηλότερο ποσοστό μακροπρόθεσμης επιβίωσης για τον καρκίνο του στομάχου στον κόσμο και, ως εκ τούτου, διαθέτει τον μεγαλύτερο όγκο δεδομένων σχετικά με τους μακροχρόνια επιζώντες από τον καρκίνο του στομάχου. Εάν συγκεντρωθούν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας των μακροχρόνια επιζώντων από καρκίνο του στομάχου, όπως της μελέτης μας, οι επαγγελματίες υγείας και οι ασθενείς με καρκίνο του στομάχου θα είναι σε θέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματα της θεραπείας».

Μοιραστείτε την ανάρτηση::