Ο καρκίνος του στομάχου συνήθως είναι μια αρκετά επιθετική μορφή καρκίνου που αυξάνει και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, η θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως τη χειρουργική αφαίρεση του προσβεβλημένου από τον καρκίνο ιστού.
Οι χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνουν τη γαστρεκτομή -μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός τμήματος ή ολόκληρου του στομάχου- και την ενδοσκοπική υποβλεννογόνια εκτομή – μια μη επεμβατική μέθοδο που χρησιμοποιεί ένα ενδοσκόπιο για να καθοδηγήσει την ακριβή αφαίρεση του όγκου. Και οι δύο χειρουργικές διαδικασίες για τη θεραπεία του γαστρικού καρκίνου μεταβάλλουν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά με διαφορετικό τρόπο.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική θεραπεία για καρκίνο του στομάχου και τον γενικό πληθυσμό, μεταξύ 2004 και 2013. Παρατήρησαν ότι εντός της επταετούς περιόδου παρακολούθησης, μόνο το 2,9% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε γαστρεκτομή εμφάνισαν καρδιαγγειακά προβλήματα. Αντίθετα, το 5,4% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε ενδοσκοπική υποβλεννογόνια εκτομή, εμφάνισαν τέτοια προβλήματα εντός της ίδιας περιόδου.
Επεξηγώντας την κλινική σημασία των ευρημάτων, ο καθηγητής Kwon αναφέρει: «Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι χειρουργικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του γαστρικού καρκίνου και αφαιρούν ένα μέρος του στομάχου ή ολόκληρο το όργανο μπορεί να οδηγήσουν σε άλλους κινδύνους για την υγεία. Η μελέτη μας καταδεικνύει ότι η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του στομάχου έχει οφέλη για την υγεία όσον αφορά τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου».
Επιπλέον, η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε γαστρεκτομή σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών στην ομάδα της ενδοσκοπικής εκτομής δεν διέφερε σημαντικά από αυτόν του γενικού πληθυσμού. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους ειδικότερους παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.