Καρπούζι: Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε τακτικά

Μια φέτα φρέσκου καρπουζιού μια ζεστή μέρα είναι αδιαμφισβήτητα συνδεδεμένη με την ανεμελιά του καλοκαιριού. Είτε το απολαμβάνετε σε φέτες, είτε σκέτο, είτε σε smoothie, το καρπούζι είναι τόσο γευστικό όσο και αναζωογονητικό κατά τη διάρκεια των καυτών καλοκαιρινών μηνών. Εκτός από την απολαυστική του γεύση, το καρπούζι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ωφελήσουν τη συνολική μας υγεία.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τα οφέλη και το διατροφικό προφίλ του καρπουζιού, ας εξετάσουμε τι συμβαίνει όταν το καταναλώνουμε, σύμφωνα με την επιστήμη.

Καταναλώνοντας συχνά καρπούζι:

Παραμένουμε ενυδατωμένοι

Το καρπούζι είναι γεμάτο με νερό, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό για την ενυδάτωση και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών επειδή περιέχει κάλιο και μαγνήσιο. Συγκεκριμένα, αποτελείται από 92% νερό και μπορεί να μετρήσει στους ημερήσιους στόχους πρόσληψης υγρών για άνδρες και γυναίκες.

Παίρνουμε μια ώθηση σε αντιοξειδωτικά

Το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο συμβάλλει στο λαμπερό ροζ χρώμα του καρπουζιού και βοηθά το σώμα μας να καταπολεμήσει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και επομένως στην πρόληψη ασθενειών. Ο συνδυασμός του λυκοπενίου και της βιταμίνης C μειώνει συγκεκριμένα τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Υποστηρίζουμε το ανοσοποιητικό μας

Η βιταμίνη C στο καρπούζι μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη θεραπεία αναπνευστικών και συστηματικών λοιμώξεων. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση των βιταμινών A και C, καθώς και βήτα καροτίνης που βρίσκονται στο καρπούζι, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Προστατεύουμε την καρδιά μας

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα, τα οποία είναι σημαντικά για την καρδιαγγειακή υγεία. Το καρπούζι είναι πιστοποιημένο από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ως υγιεινό για την καρδιά. Ενώ είναι πλούσιο σε φυσικά σάκχαρα, η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες σημαίνει ότι η επίδραση που έχει στα επίπεδα σακχάρου είναι μικρή σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα με ζάχαρη.

Βελτιώνουμε την υγεία των μυών

Άλλο ένα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα των καρπουζιών είναι τα αμινοξέα που περιέχουν: κιτρουλίνη και αργινίνη. Αυτά είναι δύο από τα 20 αμινοξέα που χρειαζόμαστε για το σχηματισμό μυών, νεύρων και κυττάρων. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry αποκάλυψε ότι η κιτρουλίνη στο καρπούζι βοήθησε επίσης στη μείωση του μυϊκού πόνου, καθιστώντας τον χυμό καρπουζιού δυνητικά ένα λειτουργικό ρόφημα για τους αθλητές.

Μπορούμε να τρώμε όλοι;

Τα καρπούζια είναι γενικά ασφαλή για κατανάλωση από όλους, εκτός από μερικές εξαιρέσεις. Ενώ πρόκειται προφανώς ένα θρεπτικό φρούτο, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά κάποιο άτομο με διαβήτη.

Προτιμήστε να καταναλώνετε δύο μερίδες καρπούζι την ημέρα (μια τυπική ημερήσια μερίδα φρούτων) για να αποφύγετε το δυσάρεστο φούσκωμα και τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση καρπουζιού, μιλήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε τι είναι καλύτερο για εσάς.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::