Κατακράτηση υγρών. Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ο καθιστικός τρόπος ζωής, όταν ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο, ορμονικές διαταραχές, η εγκυμοσύνη ή ακόμη και η ορθοστασία για πολύ ώρα ενδέχεται να δημιουργήσει κατακράτηση υγρών, η οποία προκαλείται από υγρά που συσσωρεύονται στους ιστούς του σώματος.

Πρέπει να γνωρίζουμε πως το σώμα μας απαρτίζεται από 50-60% νερό. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία των υγρών στο σώμα τείνουμε να κατακρατούμε υγρά.

Ωστόσο κάποιες σοβαρές καταστάσεις υγείας ενδέχεται να προκαλέσουν οίδημα. Ανάλογα με την αιτία, υπάρχουν μια σειρά από πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει ώστε να αντιμετωπίσει την κατακράτηση υγρών και το οίδημα.

Ωστόσο εάν το οίδημα επιμένει θα πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε κάποιον γιατρό, καθώς μακροχρόνια ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αναλόγως την αιτία που το προκαλεί, αλλαγές στη διατροφή αλλά και στην καθημερινότητα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να επαναφέρουν τη φυσιολογική υγεία των υγρών στο σώμα.

Εάν ωστόσο επιμένει υπάρχει φαρμακευτική προσέγγιση που ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει για την αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Τα βασικά συμπτώματα της κατακράτησης υγρών

Η κατακράτηση υγρών προκαλεί την αίσθηση ότι έχουμε «βαρύνει» απότομα. Επίσης μας κάνει πιο μαλθακούς και λιγότερο ενεργητικούς. Εάν η κατακράτηση παραμείνει προκαλεί μια σειρά από συμπτώματα που εύκολα μπορούμε να αναγνωρίσουμε όπως:

  • Φούσκωμα, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς (μεσαία ζώνη)
  • Πρήξιμο στα πόδια (γύρω από τα γόνατα), στις πατούσες και στους αστραγάλους
  • Σακούλες γύρω από τα μάτια, πρήξιμο στο πρόσωπο και στο προγούλι
  • Σκληρές αρθρώσεις
  • Αλλαγές στο σωματικό βάρος

Τι προκαλεί την κατακράτηση υγρών;  

Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την κατακράτηση υγρών, κάποιοι από τους οποίους είναι ιδιαίτερα σοβαροί ενώ κάποιοι άλλοι όχι τόσο.

Μερικές από τις αιτίες που εμφανίζεται κατακράτηση υγρών είναι:

  • Πτήση με αεροπλάνο. Οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση εντός της καμπίνας για μεγάλο χρονικό διάστημα ενδέχεται να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, ιδίως στα πόδια.
  • Ορθοστασία. Η βαρύτητα είναι ένας από τους λόγους που κρατάει τα υγρά του σώματος στα κάτω άκρα. Η κίνηση ωστόσο συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία των υγρών στο σώμα.
  • Καθιστική ζωή – καθιστική εργασία: Εάν έχετε καθιστική εργασία φροντίστε μέσα στην ημέρα να βρείτε χρόνο να κάνετε διατάσεις και να κινηθείτε. Η κίνηση συμβάλλει αποτελεσματικά στην αποφυγή συσσώρευσης υγρών στα άκρα.
  • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού. Εάν καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα αλατιού. Εκτός από το αλάτι που εμείς προσθέτουμε στο φαγητό, πολλά συσκευασμένα τρόφιμα, τα γρήγορο φαγητό (junk food) και αρκετά ποτά του εμπορίου περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου.
  • Φαρμακευτικές αγωγές. Κάποιες φαρμακευτικές αγωγές ενδέχεται ως παρενέργεια να προκαλούν κατακρατήσεις. Μερικά παραδείγματα τέτοιων αγωγών είναι:
    • Χημειοθεραπεία
    • Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα (OTC)
    • Φάρμακα που ρυθμίζουν την πίεση
    • Φάρμακα για τη Νόσο του Parkinson
    • Αντισυλληπτικά
  • Καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιακή ανεπάρκεια προκύπτει όταν η συστολή της καρδιάς δεν γίνεται σωστά και ενδεχομένως να προκαλέσει κατακράτηση υγρών σε κάποια σημεία του σώματος.
  • Θρόμβωση (DVT). Το έντονο πρήξιμο στο πόδι μπορεί να έχει προκληθεί από θρόμβωση. Η θρόμβωση είναι μια επείγουσα κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
  • Εγκυμοσύνη. Η αλλαγή στην κατανομή του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στα πόδια. Ένας άλλος παράγοντας είναι η μειωμένη κίνηση και άσκηση κατά την κύηση.
  • Προβλήματα στα νεφρά. Κάποιες χρόνιες βλάβες των νεφρών προκαλούν κατακράτηση υγρών στα μπράτσα και στα πόδια. Τα νεφρά αδυνατούν να φιλτράρουν τα πλεονάζοντα υγρά και να τα αποβάλλουν από τον οργανισμό και έτσι συσσωρεύονται με τη μορφή κατακρατήσεων.
  • Κίρρωση του ήπατος. Η κίρρωση ήπατος αποτελεί σοβαρή βλάβη στο συκώτι. Οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή πρωτεϊνών πράγμα που ενδέχεται να προκαλέσει κατακρατήσεις υγρών
  • Είσοδος στην κλιμακτήριο και αλλαγές στο ορμονικό προφίλ. Ένα από τα βασικά συμπτώματα που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση είναι η κατακράτηση υγρών στο σώμα
  • Αλλαγές στον κύκλο περιόδου: Συχνά η αστάθεια στον κύκλο της περιόδου προκαλεί κατακρατήσεις υγρών, κυρίως στη μεσαία ζώνη.

Αλλεργίες και πρήξιμο

Ένας άλλος πιθανός λόγος για πρήξιμο και κατακρατήσεις είναι οι αλλεργίες σε τρόφιμα. Εκτός από φούσκωμα, τέτοιες τυχόν αλλεργίες συνοδεύονται και από πόνο στο στομάχι και δυσφορία.

Εάν υποπτεύεστε ότι είστε αλλεργικοί σε κάποια τροφή ή συστατικό όπως η γλουτένη, η λακτόζη, η σόγια καλό θα ήταν να επισκεφτείτε κάποιον εξειδικευμένο αλλεργιολόγο ώστε να σας υποβάλλει σε εξετάσεις.

Τυχόν φουσκώματα επίσης μπορεί να προκαλούνται από προβλήματα στο θυρεοειδή αδένα. Αυτά ωστόσο συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα όπως το ξηρό δέρμα, κνησμός, τριχόπτωση, αύξηση βάρους και κακή διάθεση.

Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας ώστε να σας κατευθύνει σωστά.

Γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες

Η κατανάλωση υδατανθράκων αποτελεί έναν βασικό παράγοντα στις κατακρατήσεις υγρών. Με πολύ απλά λόγια, λιγότεροι υδατάνθρακες – λιγότερες κατακρατήσεις υγρών.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που μετά από μια μέρα όπου έχετε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων η ζυγαριά ενδέχεται να δείχνει και 2 κιλά παραπάνω.

Πρέπει να γνωρίζουμε πως για κάθε γραμμάριο υδατανθράκων που καταναλώνουμε ο οργανισμός μας κατακρατεί περίπου 3-4 γραμμάρια νερού για την αποθήκευσή τους ως ενέργεια.

Ένα καλό παράδειγμα για να καταλάβουμε το μηχανισμό είναι να παρατηρήσουμε τα φασόλια όταν τα μουσκεύουμε με νερό. Ο όγκος τους αυξάνεται χαρακτηριστικά.

 Ζάχαρη 

Τα νέα για όσους τρώνε πολλά γλυκά είναι δυσάρεστα. Η λευκή ζάχαρη σε κάθε περίπτωση βρίσκεται κρυμμένη σε πάρα πολλά συσκευασμένα τρόφιμα. Είναι ένας απλός υδατάνθρακας ο οποίος ανεβάζει κατακόρυφα τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Αυτό οδηγεί τα νεφρά σε κατακράτηση υγρών αλλά και νατρίου, πράγμα που αλλάζει την ισορροπία των υγρών στο σώμα στο σύνολό τους.

Υψηλά επίπεδα στρες

Το στρες αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα η οποία οδηγεί σε αύξηση βάρους. Τα παραπανίσια κιλά στη ζυγαριά λόγω υψηλής κορτιζόλης είναι τόσο υγρά όσο και λίπος.

Η απότομη αύξηση της κορτιζόλης οφείλεται ορισμένες φορές σε εξαντλητικές δίαιτες. Όταν τρώμε ελάχιστες θερμίδες ο οργανισμός μας μπαίνει σε μια διαδικασία αυξημένου στρες. Ενώ μπορεί να χάνετε κάποια κιλά το σώμα μας κάνει κατακρατήσεις λόγω υψηλής κορτιζόλης.

Καλό θα ήταν εάν θέλετε να χάσετε βάρος να αποφύγετε τις δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::