Ο καταρράκτης προκύπτει όταν οι φυσιολογικά διαυγείς φακοί των ματιών σας αρχίσουν να θολώνουν, προκαλώντας σας να βλέπετε θαμπά γύρω από τα φώτα και να βλέπετε με δυσκολία στο αχνό φως. Σε τελικό στάδιο ο καταρράκτης οδηγεί σε θολή όραση ή ακόμη και πλήρη απώλεια όρασης.
Μελέτες δείχνουν πως ο καταρράκτης ματιών εμφανίζεται στο 50% του γενικού πληθυσμού σε ηλικίες 65-75 ενώ φτάνει και στο 70% για ηλικίες άνω των 75.
Ο καταρράκτης ματιών δεν εμφανίζεται μόνο κατά την 3η ηλικία. Νέοι και νέες, ακόμη και βρέφη ενδέχεται να παρουσιάσουν καταρράκτη ματιών.
Επί του παρόντος, η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για τον καταρράκτη είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θολωτού φακού και την αντικατάστασή του με τεχνητό.
Το γεγονός αυτό δίνει μεγάλη έμφαση στην πρόληψη του καταρράκτη καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγιούς όρασης.
Σημάδια ότι αναπτύσσετε καταρράκτη ματιών.
Ο καταρράκτης δεν εμφανίζεται μέσα σε λίγες μέρες. Υπάρχουν προειδοποιητικές ενδείξεις και συμπτώματα που ενδεχομένως θα μπορούσε να σημαίνουν ότι σταδιακά αναπτύσσετε καταρράκτη.
Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:
- Αποχρωματισμός των ματιών σας. Ένα κιτρινωπό ή καφέ χρώμα στα μάτια σας μπορεί να προκληθεί από συστάδες πρωτεΐνης που σχηματίζουν νέφος στον φακό σας.
- Ευαισθησία στο φως. Η αυξημένη ευαισθησία στο φως από τους προβολείς αυτοκινήτων, το φως του ήλιου ή φωτισμός εσωτερικού χώρου όπως οι λαμπτήρες είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης του καταρράκτη.
- Συννεφιασμένη όραση. Αυτό αρχίζει συνήθως σε ένα μικρό μέρος του ματιού σας και στη συνέχεια προχωράει για να καλύψει ολόκληρο το φακό σας.
- Συχνές αλλαγές στα γυαλιά συνταγών ή στους φακούς επαφής. Εάν διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε σε σύντομο χρονικό διάστημα συνταγή με μεγαλύτερο βαθμό για τα γυαλιά σας και αυτό συμβαίνει τακτικά, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ανάπτυξης καταρράκτη.
- Προβλήματα με τη νυχτερινή όραση. Καθώς ο καταρράκτης προκαλεί προβλήματα με την όραση με χαμηλό φωτισμό, η νυχτερινή όραση μπορεί να είναι ένα πρόβλημα.
- Ξεθώριασμα ή κιτρίνισμα χρωμάτων. Η συσσώρευση πρωτεϊνών στον φακό σας που συμβαίνει με την αρχή καταρράκτη, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα αντίληψης των αληθινών χρωμάτων.
Φυσική πρόληψη καταρράκτη. Διατροφή και lifestyle.
Διαβάζοντας τα παραπάνω συμπτώματα και ενδείξεις γνωρίζετε αν είστε σε κίνδυνο ή όχι. Η πρόληψη σίγουρα χρειάζεται. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε καθημερινά για να αποτρέψετε την ανάπτυξη καταρράκτη με φυσικό τρόπο.
Πάρτε μια πολυβιταμίνη
Η καθημερινή χρήση πολυβιταμινών έχει συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου καταρράκτη. Στην πραγματικότητα, μερικές μελέτες έχουν δείξει έως 36% μειωμένο κίνδυνο χάρη στις πολυβιταμίνες για κάποιους τύπους καταρράκτη.
Προτιμήστε ωστόσο κάποια φυσική πολυβιταμίνη και όχι συνθετικά παρασκευασμένη καθώς έχει πολύ μεγαλύτερη απορροφητικότητα και δράση.
Φάτε μύρτιλλα σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε
Σε μία μελέτη, ένας συνδυασμός μύρτιλου και βιταμίνης Ε σταμάτησε την εξέλιξη των καταρρακτών στο 96% των ασθενών. Η δοσολογία στη μελέτη ήταν 180 mg μύρτιλλο, τυποποιημένη να περιέχει 25 τοις εκατό ανθοκυανοσίδια και 100 mg βιταμίνης Ε δύο φορές την ημέρα για τέσσερις μήνες.
Σκεφτείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Α και C
Οι βιταμίνες Α και C είναι αντιοξειδωτικά που οφελούν τα μάτια σας να καταπολεμήσουν τις βλάβες που προκαλούνται από μια επίθεση ελεύθερων ριζών και το αυξημένο οξειδωτικό στρες. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας επειδή αυτή η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες μπορεί να οδηγήσει σε καταρράκτη.
Για να επιτευχθεί το βέλτιστο επίπεδο αντιοξειδωτικών για τα μάτια σας, πάρτε 5.000 IU βιταμίνης Α (1.5 mg) και 2.500 mg βιταμίνης C ανά ημέρα.
Πάρτε τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη
Σε μια μελέτη, τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη λουτεΐνης και ζεαξανθίνης ήταν κατά το ήμισυ πιθανότερο να αναπτύξουν καταρράκτη ως εκείνα με τη χαμηλότερη πρόσληψη. Για την πρόληψη καταρράκτη, πάρτε 15 – 20 mg λουτεΐνης και 2 mg ζεαξανθίνης καθημερινά.
Μπορείτε επίσης να πάρετε περισσότερα από αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής σας. Το σπανάκι και το λάχανο προσφέρουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, έτσι τρώμε.
Να φοράτε γυαλιά ηλίου κατά περιόδους
Ο γιατρός σας θα σας πει να φοράτε γυαλιά ηλίου για την πρόληψη καταρράκτη. Ωστόσο, ενώ είναι σημαντικό να προστατεύετε τα μάτια σας από το υπεριώδες φως, χρειάζεστε τα φυσικά μήκη κύματος που βρίσκονται στο φως του ήλιου για να τροφοδοτήσετε τα μάτια σας με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για καλή υγεία.
Φορέστε γυαλιά ηλίου τις μεσημεριανές ώρες ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς επίσης στο χιόνι ή στο νερό, όπου οι αντανακλάσεις του ηλιακού φωτός ενδέχεται να βλάψουν το μάτι.
Για τις λοιπές ώρες επιτρέψτε στα μάτια σας να απορροφούν το ηλιακό φως, δεδομένου ότι δε σας κουράζει ή δε σας προκαλεί δυσφορία.
Ελέγξτε το σάκχαρό σας στο αίμα
Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη.
Παρακολουθήστε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, μειώστε την πρόσληψη υδατανθράκων και σακχάρων και κάντε περισσότερη άσκηση για να μειώσετε τον κίνδυνο και να διατηρήσετε υγιή την όρασή σας.
Σταματήστε το κάπνισμα
Το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη του καταρράκτη. Τα καλά νέα είναι ότι η παύση της συνήθειας μειώνει τον κίνδυνο σας σημαντικά.
Η προστασία της όρασής σας και η πρόληψη του καταρράκτη σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Μειώστε την άσκοπη χρήση κινητών συσκευών
Η χρήση smartphone και tablet ειδικά τη νύχτα με χαμηλό φωτισμό κουράζει το οπτικό νεύρο και δυνητικά μπορεί να επισπεύσει την εμφάνιση καταρράκτη στα μάτια. Το χειρότερο από όλα είναι η χρήση έξυπνων συσκευών στην κρεβατοκάμαρα με σβηστά τα φώτα.