Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, αλλά συχνά εγείρει ερωτήματα σχετικά με την επίδρασή του στην υγεία, ιδιαίτερα στη χοληστερίνη.
Πώς ο καφές επηρεάζει τη χοληστερίνη;
Η αύξηση της χοληστερίνης συνδέεται με τις ενώσεις του καφέ, όπως οι καφεστόλες και οι καβεόλες, που υπάρχουν στα έλαια του καφέ. Αυτές οι ουσίες αυξάνουν την «κακή» χοληστερίνη (LDL) όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
Ποιοι τύποι καφέ είναι πιο επιβαρυντικοί;

- Καφές φίλτρου: Περιέχει λιγότερες ποσότητες ελαίων λόγω της διαδικασίας φιλτραρίσματος.
- Espresso και γαλλικός: Περιέχουν υψηλότερα επίπεδα καφεστόλης.
- Καφές στιγμιαίος: Χαμηλότερος σε έλαια και ασφαλέστερος για τη χοληστερίνη.
Πόσο καφές είναι ασφαλής;
Η μέτρια κατανάλωση (1-2 φλιτζάνια ημερησίως) θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Υπερβολική κατανάλωση, όμως, μπορεί να αυξήσει τη χοληστερίνη, ειδικά αν προτιμάτε μη φιλτραρισμένους καφέδες.
Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο;
- Προτιμήστε φιλτραρισμένο καφέ.
- Περιορίστε την κατανάλωση αν έχετε υψηλή χοληστερίνη.
- Επιλέξτε εναλλακτικές όπως ντεκαφεϊνέ ή τσάι.
Συμπέρασμα
Ο καφές μπορεί να επηρεάσει τη χοληστερίνη, κυρίως λόγω των ελαίων του. Η μέτρια κατανάλωση και η επιλογή κατάλληλου τύπου καφέ μπορεί να σας επιτρέψει να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας ρόφημα χωρίς επιπτώσεις στην υγεία σας.