Η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και ιδιαίτερα το κεφίρ αποτελεί ευεργετικό τρόφιμο για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της.
Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σύνδεση μεταξύ του κεφίρ και της οστεοπόρωσης. Θα δούμε πώς η κατανάλωση κεφίρ συμβάλλει στην ενίσχυση της οστικής μάζας, αλλά και όλα τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας.
Πότε παίρνουμε το κεφίρ και ποια είναι τα οφέλη του;
Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα πλούσιο σε θρεπτικα συστατικά, το οποίο παρασκευάζεται από τον συνδυασμό γάλακτος και κόκκων κεφίρ (μιας φυσικής καλλιέργειας βακτηρίων και ωφέλιμων μικροοργανισμών). Το μίγμα αυτό υποβάλλεται σε μια διαδικασία ζύμωσης και στη συνέχεια οι κόκκοι αφαιρούνται.
Η γεύση του είναι ελαφρώς ξινή και δεν αρέσει σε πολλούς. Υπάρχουν, όμως, πολλοί τρόποι για να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας. Μερικές επιλογές για να απολαύσετε το κεφίρ είναι:
- Σε smoothie, προσθέτοντας τα αγαπημένα σας συστατικά, όπως φρούτα και βρώμη.
- Σαν επιδόρπιο αντί για γιαούρτι (προτιμήστε πιο συμπυκνωμένο κεφίρ).
- Σε βάφλες ή pancakes, προσθέτοντας γαρνιτούρα της επιλογής σας.
- Ως dressing, σε διάφορα φαγητά ή σαλάτες.
Το κεφίρ είναι ιδανικό για μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά και για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς περιέχει λίγη ποσότητα. Επίσης, χάρη στα ευεργετικά συστατικά του προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία.
- Συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
- Αντιμετωπίζει διάφορες γαστρεντερικές παθήσεις.
- Μεταβολίζει τη χοληστερίνη.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Είναι πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και συμπλέγματος βιταμινών Β.
- Προσφέρει αντιοξειδωτική δράση.
- Βοηθάει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.
Τι είναι η οστεοπόρωση;
Η οστεοπόρωση αποτελεί μια συχνή πάθηση των οστών, κατά την οποία το επίπεδο της οστικής μάζας (οστική πυκνότητα) είναι χαμηλό και διαταράσσεται η βασική αρχιτεκτονική του οστού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα, ειδικότερα στις περιοχές του ισχίου, της σπονδυλικής στήλης και των καρπών.
Η οστεοπόρωση εκδηλώνεται τόσο σε άνδρες, ειδικά μετα την ηλικία των 50+, όσο και στις γυναίκες, οι οποίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στην περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Τα αίτια που οδηγούν στη μείωση της οστικής μάζας και την οστεοπόρωση είναι:
- Η ηλικία, όσο μεγαλώνουμε η οστική μάζα μειώνεται.
- Το οικογενειακό ιστορικό.
- Το κάπνισμα.
- Η κατάχρηση αλκοόλ.
- Η χρόνια έλλειψη ασβεστίου.
Πώς να τη σταματήσετε;
Τόσο για την πρόληψη και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, όσο και για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοπόρωσης, είναι απαραίτητο να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, διότι οι δύο αυτές συνήθειες βλάπτουν σοβαρά τα οστά και δυσκολεύουν κάποιες από τις θεραπείες αντιμετώπισης.
Ακολουθήστε μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου και ενισχύει την υγεία των οστών. Ιδανικά, εντάξτε ένα ειδικό πρόγραμμα σωματικής άσκησης στην καθημερινότητά σας. Η απουσία άσκησης οδηγεί στη ταχύτερη μείωση της οστικής μάζας, ενώ η έντονη άθληση είναι εξίσου επιβλαβής για τα οστά.
Για την καλύτερη αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και των συμπτωμάτων της απευθυνθείτε σε έναν ορθοπεδικό, που θα προχωρήσει σε αξιολόγηση και διάγνωση.
Πώς να ενισχύσετε τα οστά σας και τι ρόλο παίζει σε αυτό το κεφίρ;
Η υγεία των οστών είναι το Α και Ω για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, γι’ αυτό θα πρέπει να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας καλές διατροφικές συνήθειες και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Το κεφίρ είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους έναντι της οστεοπόρωσης. Είναι μια τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και πλούσια πηγή βιταμίνης Κ. Μειώνει σημαντικά την ευαισθησία σε κατάγματα και βελτιώνει την υγεία των οστών, ενώ έχει αποδεδειγμένα ευεργετική δράση στη διατήρηση της υγείας του εντέρου.
Η σωστή γυμναστική είναι ένας επιπλέον τρόπος για να διατηρήσετε γερά τα κόκκαλά σας και να αυξήσετε την οστική μάζα. Προτιμήστε ασκήσεις με βάρη και περπάτημα και αποφύγετε αθλήματα που καταπονούν τις αρθρώσεις και τα κόκκαλα. Αν αντιμετωπίζετε έντονους πόνους, είναι καλό πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής να συμβουλευτείτε έναν ορθοπεδικό ή έναν φυσικοθεραπευτή για να αποφύγετε περαιτέρω τραυματισμούς. Αν έχετε ήδη διαγνωστεί με μυοσκελετικά προβλήματα, ενημερώστε τον γυμναστή, ώστε να σας βγάλει ένα πρόγραμμα κατάλληλο για σας.
Ένας άλλος τρόπος ενίσχυσης των οστών είναι η ασφαλής ηλιοθεραπεία. Ο ήλιος βοηθάει τον οργανισμό μας να συνθέσει τη βιταμίνη D, που λαμβάνουμε μέσω της τροφής και των συμπληρωμάτων διατροφής. Φυσικά, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε αντηλιακή προστασία, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, για να προστατεύουμε το δέρμα μας από τις ακτίνες UV. Προτιμήστε να βγαίνετε στον ήλιο απογευματινές ή πρωινές ώρες, ειδικά το καλοκαίρι, φορώντας πάντα το αντηλιακό σας.
Τέλος, η διατροφή σας θα πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ ενισχύει την υγεία των οστών και συμβάλλει στην οστική πυκνότητα. Οι τροφές που περιέχουν τη βιταμίνη αυτή είναι: το κεφίρ, το λάχανο, το μαρούλι, το σπανάκι, τα χόρτα, το ψάρι, το κρέας και τα αβγά.