Αυτό το ιδιαίτερα αγαπητό ρόφημα, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση, είναι πασίγνωστο για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Ας δούμε τι αναφέρουν οι επιστημονικές έρευνες.
Πρόκειται για ένα διατροφικό στοιχείο με βαθιές ρίζες σε πολλούς πολιτισμούς ανά τον κόσμο και έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα παγκοσμίως, χάρη στην υψηλή του θρεπτική αξία και τα οφέλη του.
Πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και προβιοτικά, το συγκεκριμένο ρόφημα συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην υγεία του εντέρου. Μάλιστα, αρκετοί θεωρούν ότι υπερτερεί διατροφικά σε σχέση με το γιαούρτι.
Τι είναι το κεφίρ;
Το κεφίρ αποτελεί ένα ρόφημα που παρασκευάζεται μέσω της ζύμωσης του γάλακτος με τη βοήθεια των κόκκων κεφίρ, που περιέχουν μια συμβιωτική αποικία φιλικών βακτηρίων και ζυμών. Κατά τη διαδικασία της ζύμωσης, η λακτόζη του γάλακτος μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ, το οποίο χαρίζει στο κεφίρ τη χαρακτηριστική ξινή του γεύση.
Το κεφίρ έχει μια μακρά ιστορία, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. και προέρχεται από τον Καύκασο. Σήμερα, το κεφίρ καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο και είναι γνωστό για τα πολλά του οφέλη για την υγεία.
Δείτε τα σημαντικότερα οφέλη που υποστηρίζονται από έρευνες
- Βελτιώνει την αντοχή των οστών και να μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
- Μπορεί να είναι προστατευτικό έναντι του καρκίνου
- Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος
1.Βελτιώνει την αντοχή των οστών και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από φθορά του οστικού ιστού και αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στις δυτικές χώρες. Είναι ιδιαίτερα συχνό σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο καταγμάτων.
Η διασφάλιση επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη βελτίωση της υγείας των οστών και την επιβράδυνση της εξέλιξης της οστεοπόρωσης.
Το πλήρες κεφίρ δεν είναι μόνο μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου αλλά και βιταμίνης Κ2 — η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου. Η λήψη K2 μέσω συμπληρωμάτων έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων έως και 81%.
Πρόσφατες μελέτες σε ζώα συσχετίζουν το κεφίρ με αυξημένη απορρόφηση ασβεστίου στα οστικά κύτταρα. Αυτό οδηγεί σε βελτιωμένη οστική πυκνότητα, η οποία θα βοηθήσει στην πρόληψη των καταγμάτων.
2. Το κεφίρ μπορεί να προστατεύει έναντι του καρκίνου
Ο καρκίνος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Εμφανίζεται, όταν τα μη φυσιολογικά κύτταρα στο σώμα σας αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, όπως σε έναν όγκο.
Τα προβιοτικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση πιστεύεται ότι μειώνουν την ανάπτυξη του όγκου διεγείροντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Έτσι, είναι πιθανό το κεφίρ να καταπολεμά τον καρκίνο.
Αυτός ο προστατευτικός ρόλος έχει αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες στο εργαστήριο. Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κεφίρ μείωσε τον αριθμό των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του μαστού κατά 56%, σε σύγκριση με μόνο 14% για το εκχύλισμα γιαουρτιού.
Λάβετε υπόψη ότι απαιτούνται ανθρώπινες μελέτες πριν βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
3. Το κεφίρ μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος
Οι αλλεργικές αντιδράσεις προκαλούνται από φλεγμονώδεις αντιδράσεις έναντι ορισμένων τροφίμων ή ουσιών. Τα άτομα με υπερευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, όπως το άσθμα.
Από μελέτες σε ζώα, το κεφίρ βρέθηκε ότι καταστέλλει τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις που σχετίζονται με τις αλλεργίες και το άσθμα. Απαιτούνται, ωστόσο, μελέτες σε ανθρώπους για να διερευνηθούν καλύτερα αυτές οι επιπτώσεις.