Στην εποχή της συνεχούς συνδεσιμότητας, πολλοί άνθρωποι κουβαλούν το κινητό τους τηλέφωνο σχεδόν παντού – και συχνά το τοποθετούν στην τσέπη του παντελονιού ή του σακακιού τους. Αν και πρόκειται για μια πρακτική συνήθεια, εγείρονται ολοένα και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια που μπορεί να προκαλέσει η παρατεταμένη επαφή του σώματος με τις ηλεκτρονικές συσκευές.
1. Έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (RF)
Τα κινητά εκπέμπουν ραδιοσυχνότητες (RF), που ταξινομούνται ως “πιθανώς καρκινογόνες” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Παρότι δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι η τοποθέτηση του κινητού στην τσέπη προκαλεί καρκίνο, η μακροχρόνια και συνεχής έκθεση κοντά σε ευαίσθητα όργανα (όπως οι όρχεις ή οι ωοθήκες) έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη γονιμότητα, ιδίως στους άνδρες.
2. Θερμική επιβάρυνση
Τα κινητά τηλέφωνα, όταν είναι ενεργά (π.χ. σε χρήση δεδομένων ή τηλεφωνικής κλήσης), παράγουν θερμότητα. Η αποθήκευσή τους κοντά στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε τοπική υπερθέρμανση και δυσφορία, ιδιαίτερα το καλοκαίρι ή κατά την άσκηση.
3. Κίνδυνος για προσωπικά δεδομένα
Το κινητό στην πίσω τσέπη αυξάνει τον κίνδυνο κλοπής ή ακούσιας απώλειας, καθώς μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί ή να πέσει χωρίς να γίνει άμεσα αντιληπτό.
4. Κίνδυνος για την υγεία της σπονδυλικής στήλης
Η συνήθεια να κάθεται κανείς με το κινητό στην πίσω τσέπη μπορεί να προκαλέσει κακή ευθυγράμμιση της λεκάνης και πόνο στη μέση, λόγω της ασύμμετρης πίεσης.
Συμπέρασμα
Η τοποθέτηση του κινητού στην τσέπη μπορεί να φαίνεται αβλαβής, αλλά ενδέχεται να έχει σωματικές και ψηφιακές επιπτώσεις. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, χρησιμοποιείτε θήκη ζώνης ή τσάντα και αποφύγετε την παρατεταμένη επαφή με το σώμα.