Κορινθιακή σταφίδα: Το ελληνικό superfood που βοηθά στο αδυνάτισμα

Η σταφίδα, γνωστή από την αρχαιότητα, ανακαλύφθηκε γύρω στο 2.000 π.Χ. και υπάρχουν γραπτές αναφορές για αυτήν ως τον αποξηραμένο καρπό του αμπελιού. Αποτελούσε σημαντικό μέρος της διατροφής των αρχαίων λαών, με τις πρώτες αναφορές να εντοπίζονται στην Οδύσσεια του Ομήρου περίπου το 800 π.Χ.

Η παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας ξεκίνησε εντατικά από τον 14ο αιώνα. Προέρχεται από αποξηραμένα σταφύλια, τα οποία παραδοσιακά αποξηραίνονταν στον ήλιο υπό σκιά. Τα φυσικά γλυκά αποξηραμένα φρούτα αποτελούσαν μία από τις λίγες πηγές σακχάρων στον αρχαίο κόσμο, πιο εύκολα προσβάσιμα από το μέλι. Η σταφίδα ήταν ανέκαθεν σημαντικό προϊόν για την ελληνική οικονομία, και κατά τον 19ο αιώνα, το 50-75% της παραγωγής εξαγόταν.

Καλλιεργείται κυρίως στη βόρεια και στη δυτική Πελοπόννησο, στη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά. Η Κορινθιακή σταφίδα ποικιλία “Βοστίτσα” που παράγεται στην περιοχή της Αιγιαλείας – Αχαΐας έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και από το 1993 θεωρείται η κορυφαίας ποιότητας κορινθιακή σταφίδα, κυρίως λόγω του υπέροχου αρώματος και της μοναδικής γεύσης της. Η Σταφίδα Ηλείας έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Ποια είναι τα είδη της σταφίδας

Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη αποξηραμένων σταφυλιών, η κορινθιακή σταφίδα, η σταφίδα ποικιλίας Μοσχάτο και οι σουλτανίνες.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::