Κουζίνες υγραερίου: Πόσο επικίνδυνες είναι για την υγεία σου

Ακαδημαϊκοί ερευνητές και οργανισμοί όπως το California Air Resources Board ανέφεραν ότι οι κουζίνες υγραερίου μπορούν να απελευθερώσουν επικίνδυνους ατμοσφαιρικούς ρύπους τόσο κατά τη λειτουργία τους όσο και όταν είναι απενεργοποιημένες.

Ένας ερευνητής περιβαλλοντικής υγείας με ειδίκευση στη στέγαση και την ποιότητα του εσωτερικού αέρα εξηγεί στο Conversation πώς οι κουζίνες υγραερίου μπορούν να συμβάλλουν στη ρύπανση του εσωτερικού αέρα και αν πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο αντικατάστασής τους.

Επιπτώσεις στο αναπνευστικό

Ένας από τους κύριους ατμοσφαιρικούς ρύπους που συνήθως συνδέονται με τη χρήση κουζινών υγραερίου είναι το διοξείδιο του αζώτου ή το NO2, το οποίο είναι υποπροϊόν της καύσης καυσίμου. Η έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου στα σπίτια έχει συσχετιστεί με πιο σοβαρό άσθμα και αυξημένη χρήση εισπνευστήρων διάσωσης στα παιδιά . Αυτό το αέριο μπορεί επίσης να επηρεάσει ασθματικούς ενήλικες και συμβάλλει τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην επιδείνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Το διοξείδιο του αζώτου στα σπίτια προέρχεται τόσο από τον εξωτερικό αέρα που διεισδύει σε εσωτερικούς χώρους όσο και από εσωτερικές πηγές. Η οδική κυκλοφορία είναι η πιο σημαντική υπαίθρια πηγή. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα επίπεδα είναι υψηλότερα κοντά σε μεγάλους δρόμους . Οι κουζίνες υγραερίου είναι συχνά η πιο σημαντική πηγή εσωτερικού χώρου , με μεγαλύτερη συμβολή από τους μεγάλους καυστήρες που λειτουργούν περισσότερο .

Η θέση της βιομηχανίας φυσικού αερίου είναι ότι οι κουζίνες υγραερίου αποτελούν μικρή πηγή ρύπων του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό ισχύει σε ορισμένα σπίτια, ειδικά όσον αφορά τις εκθέσεις κατά μέσο όρο σε μήνες ή χρόνια.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά σπίτια στα οποία οι κουζίνες υγραερίου συμβάλλουν περισσότερο στα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου εσωτερικών χώρων από ό,τι η ρύπανση από εξωτερικές πηγές, ειδικά για βραχυπρόθεσμες εκθέσεις “αιχμής” κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Για παράδειγμα, μια μελέτη στη Νότια Καλιφόρνια έδειξε ότι περίπου τα μισά σπίτια υπερέβαιναν ένα πρότυπο υγείας που βασίζεται στην υψηλότερη ώρα συγκέντρωσης διοξειδίου του αζώτου, σχεδόν εξ ολοκλήρου λόγω των εκπομπών σε εσωτερικούς χώρους .

Πώς μπορεί μια κουζίνες υγραερίου να συμβάλει περισσότερο στην έκθεσή σας από έναν ολόκληρο αυτοκινητόδρομο γεμάτο οχήματα; Η απάντηση είναι ότι η εξωτερική ρύπανση διαχέεται σε μια μεγάλη περιοχή, ενώ η ρύπανση εσωτερικών χώρων συγκεντρώνεται σε ένα μικρό χώρο.

Το πόση ρύπανση εσωτερικών χώρων λαμβάνετε από μια κουζίνες υγραερίου επηρεάζεται από τη δομή του σπιτιού σας, πράγμα που σημαίνει ότι οι περιβαλλοντικές εκθέσεις εσωτερικών χώρων στο NO2 είναι υψηλότερες για μερικούς ανθρώπους από ό,τι για άλλους . Οι άνθρωποι που ζουν σε μεγαλύτερα σπίτια, διαθέτουν απορροφητήρες εμβέλειας εργασίας που εξαερίζουν προς τα έξω και γενικά έχουν καλά αεριζόμενο σπίτια, θα είναι λιγότερο εκτεθειμένοι από εκείνους σε μικρότερα σπίτια με φτωχότερο αερισμό.

Αλλά ακόμη και μεγαλύτερα σπίτια μπορεί να επηρεαστούν από τη χρήση της κουζίνες υγραερίου, ειδικά επειδή ο αέρας στην κουζίνα δεν αναμιγνύεται αμέσως με καθαρότερο αέρα σε άλλα μέρη του σπιτιού. Η χρήση απορροφητήρα κατά το μαγείρεμα ή άλλες στρατηγικές αερισμού, όπως το άνοιγμα των παραθύρων της κουζίνας, μπορεί να μειώσει δραματικά τις συγκεντρώσεις.

Μεθάνιο και επικίνδυνοι ατμοσφαιρικοί ρύποι

Το διοξείδιο του αζώτου δεν είναι ο μόνος ρύπος που προκαλεί ανησυχία από τις κουζίνες υγραερίου. Κάποια ρύπανση με πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το κλίμα της Γης εμφανίζεται ακόμα και όταν οι κουζίνες υγραερίου δεν λειτουργούν καν.

Μια μελέτη του 2022 υπολόγισε ότι οι κουζίνες υγραερίου που δεν χρησιμοποιούνται εκπέμπουν μεθάνιο – ένα άχρωμο, άοσμο αέριο που είναι το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου – σε επίπεδο που παγιδεύει τόση θερμότητα στην ατμόσφαιρα όσο περίπου 400.000 αυτοκίνητα.

Μερικές από αυτές τις διαρροές μπορεί να μην εντοπιστούν. Αν και οι διανομείς αερίου προσθέτουν ένα αρωματικό στο φυσικό αέριο για να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι θα μυρίσουν διαρροές προτού υπάρξει κίνδυνος έκρηξης, η μυρωδιά μπορεί να μην είναι αρκετά έντονη ώστε οι κάτοικοι να παρατηρήσουν μικρές διαρροές.

Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης πολύ ισχυρότερη όσφρηση από άλλους. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν χάσει την όσφρησή τους – είτε από COVID-19 είτε από άλλες αιτίες – μπορεί να μην μυρίζουν ακόμη και μεγάλες διαρροές . Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 5% των σπιτιών είχαν διαρροές που δεν είχαν εντοπίσει οι ιδιοκτήτες και ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να απαιτούν επισκευή.

Αυτή η ίδια μελέτη έδειξε ότι η διαρροή φυσικού αερίου περιείχε πολλαπλούς επικίνδυνους ατμοσφαιρικούς ρύπους , συμπεριλαμβανομένου του βενζολίου, ενός παράγοντα που προκαλεί καρκίνο. Ενώ οι μετρημένες συγκεντρώσεις βενζολίου δεν έφτασαν τα όρια ανησυχίας για την υγεία, η παρουσία αυτών των επικίνδυνων ατμοσφαιρικών ρύπων θα μπορούσε να είναι προβληματική σε σπίτια με σημαντικές διαρροές και κακό αερισμό.

Επομένως, αν ζεις σε σπίτι με κουζίνα υγραερίου, τότε φρόντισε είτε να βελτιώσεις τον εξαερισμό ή ακόμα καλύτερα αντικατάστασε την με σόμπα που χρησιμοποιεί μαγνητική επαγωγή. Έτσι, θα εξαλείψεις αυτή την έκθεση, ενώ θα παρέχεις επίσης οφέλη για το κλίμα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::