Κρεμμύδι: Η υπερτροφή που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, ενισχύει την καρδιακή υγεία, δυναμώνει τα οστά και καταπολεμά τις λοιμώξεις

Η ενσωμάτωση αυτού του λαχανικού στη διατροφή σας μπορεί όχι μόνο να αναβαθμίσει τις γεύσεις στα πιάτα σας, αλλά και να συμβάλλει σημαντικά στην υγεία σας. Δείτε γιατί αξίζει να το συμπεριλάβετε στις καθημερινές σας διατροφικές συνήθειες.

Αυτό το λαχανικό προσφέρει έντονη γεύση στα γεύματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως. Είτε προτιμάτε να το καταναλώνετε ωμό είτε μαγειρεμένο, η προσθήκη του στη διατροφή σας προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Τι είναι τα κρεμμύδια;
Τα κρεμμύδια ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο, το πράσο και το σχοινόπρασο. Είναι πλούσια σε οργανικές ενώσεις θείου, οι οποίες τους προσδίδουν την χαρακτηριστική έντονη γεύση και οσμή (και την ιδιότητα να προκαλούν δάκρυα). Αυτές οι ενώσεις έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για θεραπευτικούς σκοπούς.

Τα οφέλη των κρεμμυδιών για την υγεία
Με ποικιλία όπως τα λευκά, τα γλυκά και τα κόκκινα κρεμμύδια, είναι εύκολο να τα εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, βοηθώντας σε πολλούς τομείς της υγείας σας.

1. Μείωση του κινδύνου καρκίνου
Μελέτες δείχνουν ότι οι ενώσεις θείου στα κρεμμύδια ενδέχεται να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, προκαλώντας τον θάνατό τους. Αν και αυτές οι έρευνες δεν έχουν γίνει ακόμα σε ανθρώπους, τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. Μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι η κατανάλωση κρεμμυδιών και άλλων λαχανικών της οικογένειας του σκόρδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά σχεδόν 80%.

2. Πρόληψη χρόνιων ασθενειών
Τα κρεμμύδια περιέχουν περισσότερα από 25 διαφορετικά φλαβονοειδή, τα οποία είναι φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην προστασία από χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Ιδιαίτερα τα κόκκινα κρεμμύδια περιέχουν ανθοκυανίνες, που προσφέρουν μεγαλύτερα αντιοξειδωτικά οφέλη.

3. Προστασία της καρδιακής υγείας
Η κερσετίνη, ένα φλαβονοειδές που περιέχεται στα κρεμμύδια, συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς, ειδικά σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο ή υπερβολικό βάρος. Τα κρεμμύδια έχουν επίσης την ιδιότητα να βοηθούν στη μείωση της πήξης του αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

4. Ενίσχυση της υγείας των οστών
Τα αντιοξειδωτικά στα κρεμμύδια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την οστεοπόρωση και την απώλεια οστικής μάζας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να ενισχύσει την οστική πυκνότητα και να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος.

5. Αντιβακτηριακές ιδιότητες
Η κερσετίνη που βρίσκεται στα κρεμμύδια φαίνεται να έχει αντιβακτηριακή δράση, καταπολεμώντας βακτήρια όπως το E. coli και τον σταφυλόκοκκο. Η κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων και ελκών στομάχου.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::