Συνεχώς αυξάνονται το τελευταίο διάστημα οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τρόφιμα στην Ευρώπη. Έπειτα από τα πρόσφατα κρούσματα λιστερίωσης από τυρί στη Γαλλία, οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποίησαν για περιστατικά λιστερίωσης από καπνισμό σολομό σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες.
Όπως αναφέρουν, πρόκειται για 20 λοιμώξεις από Listeria monocytogenes, οι οποίες έχουν καταγραφεί στη Δανία (17), στη Γερμανία (1) και στην Ιταλία (2) από το 2019, ενώ το πλέον πρόσφατο κρούσμα αναφέρθηκε τον Μάρτιο στη Δανία.
Από τα 20 άτομα που μολύνθηκαν, 5 έχασαν τη ζωή τους, στοιχείο που δείχνει αυξημένο κίνδυνο κυρίως για ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα.
Ο εργαστηριακός έλεγχος κατέδειξε στελέχη του βακτηρίου σε τέσσερα προϊόντα καπνιστού σολομού σε φέτες, που παράγονται στη Δανία.