Κρυολόγημα: Κοινό αλλά… ανίατο

Το κοινό κρυολόγημα αναφέρεται σε μια ευρεία κατηγορία που περιλαμβάνει πάνω από 200 διαφορετικούς ιούς. Αποτελεί μια ιογενή λοίμωξη που επηρεάζει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, δηλαδή τη ρινική κοιλότητα, τον φάρυγγα και τον λάρυγγα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, ένα παιδί μπορεί να εμφανίσει έως και οκτώ κρυολογήματα μέσα σε ένα έτος, ενώ οι ενήλικες τείνουν να το παθαίνουν δύο με τρεις φορές ετησίως.

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος, όπως αναφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου, περιλαμβάνουν ρινική συμφόρηση ή καταρροή, μυϊκούς πόνους, πονόλαιμο, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και πονοκεφάλους. Παρότι τα συμπτώματα είναι παρόμοια μεταξύ ενηλίκων και παιδιών, τα παιδιά συχνά τα βιώνουν για μεγαλύτερο διάστημα.

Ένα άτομο που έχει κρυολόγημα μπορεί να το μεταδώσει σε άλλους από πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα μέχρι τη στιγμή που αυτά θα υποχωρήσουν.

Ωστόσο, τα συμπτώματα είναι συνήθως χειρότερα τις πρώτες δύο- τρεις ημέρες και αυτή είναι η περίοδος που είναι πιο πιθανό να μεταδοθεί.

Γιατί δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα;

Οι ρινοϊοί, οι κοροναϊοί, οι ιοί κοξάκι και οι αδενοϊοί είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς διαφορετικούς τύπους ιών του κρυολογήματος.

Αυτοί οι ιοί «κολλούν» στα κύτταρα των αδενοειδών στο πίσω μέρος του λαιμού μας.

Αναπαράγονται γρήγορα και διασπώνται για να εξαπλωθούν στα κύτταρα της ανώτερης αναπνευστικής οδού.

Ενώ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος, δεν μπορεί να βρεθεί μία μόνο θεραπεία, καθώς υπάρχουν πολλοί τύποι ιών οι οποίοι μάλιστα μεταλλάσσονται γρήγορα.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Αν και δεν υπάρχει λοιπόν θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, υπάρχουν, όπως είπαμε, ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Κατανάλωση νερού, σούπας, φρούτων και λαχανικών και γενικά υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε βιταμίνη D.
  • Ξεκούραση- Ποιοτικός και επαρκής ύπνος.
  • Καταπραϋντικές παστίλιες για το βήχα.
  • Άσκηση (εφόσον τα συμπτώματά σας είναι ήπια).
  • Ανακούφιση από τη συμφόρηση με ζεστά ντους, ρινικό σπρέι φυσιολογικού ορού, χρήση υγραντήρα κτλ.

Είναι προφανές πως πρέπει να αποφεύγετε οποιαδήποτε κακιά συνήθεια, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν το κρυολόγημα επιμένει

Αν νιώθετε ότι τίποτα δεν σας βοηθά, τότε είναι καιρός να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Θυμηθείτε πως κάποιες φορές οι επίμονες ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενης λοίμωξης, αλλά άλλες μπορεί να προκύπτουν επειδή είστε καταβεβλημένοι. Όπως και να έχει, ο γιατρός σας είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να αξιολογήσει την κατάσταση και να σας καθοδηγήσει.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::