Μάνγκο: Το τροπικό φρούτο που βελτιώνει την υγεία του δέρματος, ενισχύει τη λειτουργία του εντέρου και συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Αυτό το δροσερό και γευστικό τροπικό φρούτο είναι γεμάτο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Όπως και πολλά φυτικά τρόφιμα, το μάνγκο προσφέρει εξαιρετικά διατροφικά οφέλη. Σήμερα, μπορεί εύκολα να βρεθεί στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, είτε φρέσκο, είτε σε κατεψυγμένη μορφή, ενώ χρησιμοποιείται και σε ροφήματα και σάλτσες.

Τι είναι το μάνγκο
Το μάνγκο (Mangifera indica) είναι ένα τροπικό φρούτο, περίπου στο μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ, με χρώμα που ποικίλει από κίτρινο έως πράσινο ή κόκκινο-πράσινο. Η σάρκα του είναι μαλακή και κίτρινη, ενώ περιέχει ένα σκληρό, μη βρώσιμο κουκούτσι. Αν και το μάνγκο προέρχεται από τη Νότια Ασία, σήμερα καλλιεργείται και σε άλλες περιοχές, όπως στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και στην Καραϊβική.

Οφέλη του μάνγκο

1. Υγεία του εντέρου
Το μάνγκο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στην απορρόφηση νερού και προσθέτουν όγκο στα κόπρανα, καθιστώντας τα πιο μαλακά και ευκολότερα στην αποβολή, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

2. Στήριξη υγιούς βάρους
Οι φυτικές ίνες του μάνγκο μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της όρεξης, καθώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν, διατηρώντας σας χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα να αισθανθείτε πείνα και να καταφύγετε σε θερμιδικά ανθυγιεινά σνακ, διευκολύνοντας την επίτευξη των στόχων διαχείρισης βάρους.

3. Βελτίωση της υγείας δέρματος και μαλλιών
Οι βιταμίνες Α, C και Ε που περιέχει το μάνγκο είναι αντιοξειδωτικές και υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Προστατεύουν από τις βλάβες του περιβάλλοντος και τις ελεύθερες ρίζες, ενώ ενισχύουν την αναγέννηση των κυττάρων.

4. Μείωση χοληστερόλης
Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχει το μάνγκο βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της “κακής” χοληστερόλης (LDL), η οποία σχετίζεται με την απόφραξη των αγγείων και τη μείωση της ροής του αίματος, συμβάλλοντας έτσι στην καρδιαγγειακή υγεία.

5. Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Το μάνγκο είναι πλούσιο σε κάλιο, ένα μέταλλο που βοηθά στην εξισορρόπηση των επιδράσεων του νατρίου στο σώμα και στη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης. Καθημερινή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως το μάνγκο, μπορεί να ενισχύσει την καρδιαγγειακή υγεία.

Άτομα με νεφρικά προβλήματα ή συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να χρειαστούν περιορισμό στην πρόσληψη καλίου, οπότε είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την ποσότητα που μπορείτε να καταναλώνετε.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::