Αν έχετε την εντύπωση πως το μέλι είναι απλά άλλη μια γλυκαντική ουσία, κάνετε λάθος. Το μέλι δρα θεραπευτικά στο σώμα μας, χάρη στην πληθώρα των θρεπτικών συστατικών του. Ανάλογα με το φυτό προέλευσης, το μέλι, που παράγεται, διαφέρει σε χρώμα, άρωμα & αναλογία συστατικών.
Το ελληνικό μέλι είναι από τα καλύτερα ανά τον κόσμο, χάρη στην πλούσια χλωρίδα της χώρας. Τα βασικά είδη μελιού, που θα συναντήσει κανείς στην Ελλάδα είναι το θυμαρίσιο, το πευκόμελο, των ανθέων, το ρεικόμελο, το βαμβακόμελο, της ελάτης, της καστανιάς, των εσπεριδοειδών, του ηλίανθου και της ερεικής.
Η σύστασή του αποτελείται από υδατάνθρακες (γλυκόζη & φρουκτόζη), πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα, ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο) και νερό.
Όπως προαναφέρθηκε, το μέλι είναι ένας καθημερινός σύμμαχος για την υγεία μας & αυτό συμβαίνει χάρη στα ποικίλα οφέλη του για τον οργανισμό μας, που είναι τα εξής:
- Μείωση συμπτωμάτων & αντιμετώπιση κρυολογήματος
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
- Προστασία από την αναιμία
- Ελάττωση των εντερικών μικροβίων & παρασίτων
- Εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος
- Προστασία από τα έλκη του στομάχου
- Επούλωση – ανάπλαση και αντιφλεγμονώδη δράση στο δέρμα
- Αναστολή ανάπτυξης βακτηρίων & μυκήτων
- Ενέργεια & τόνωση στον οργανισμό μας
- Ενίσχυση της μνήμης