Ακόμη κι αν βρεθεί μόνιμη λύση με τους αναισθησιολόγους εξακολουθεί να αυξάνεται η λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση σε δημόσια νοσοκομεία, υποστηρίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία, ο οποίος κάνει λόγο για “λειτουργικό κατήφορο”.
“Με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού προσπαθούν να καλύψουν τα τεράστια κενά, αλλά όταν μπαλώνουμε μία τρύπα, ανοίγουμε μία άλλη. Το προσωπικό που απέμεινε είναι εξαντλημένο, κουρασμένο και οι μετακινήσεις οδηγούν σε επι πλέον παραιτήσεις”, εξηγεί.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.
“Και ανσισθησιολόγοι να υπήρχαν σήμερα στα νοσοκομεία ήταν αδύνατον να ανοίξουν χειρουργικές αίθουσες, διότι δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό. Οι λίστες αναμονής υπερβαίνουν τα δύο έτη για χειρουργείο σε παιδιά και ενήλικες”, επισημαίνει.
Με βάση τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση σε επτά νοσοκομεία είνα η ακόλουθη:
Νοσοκομείο Χανίων
Έκλεισε η Παιδοχειρουργική κλινική και ένα παιδί με σκωληκοειδίτιδα πρέπει να διακομισθεί στο Ηράκλειο ή στην Αττική για να χειρουργηθεί.
Ήταν δύο παιδοχειρουργοί που λειτουργούσαν την κλινική. Αποφάσισαν να μετακινήσουν για εφημερίες τη μία γιατρό στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου, γιατί και εκεί έχουν απομείνει δύο παιδοχειρουργοί. Η γιατρός παραιτήθηκε και η παιδοχειρουργική του νοσοκομείου έκλεισε.
Παπανικολάου Θεσσαλονίκης
Από την 1η Φεβρουαρίου υπήρξε απόφαση για διακοπή των τακτικών χειρουργείων, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού. Από τις 27 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων υπηρετούν 5. Ενδεικτικό της πίεσης είναι πως με 7 αναισθησιολόγους λειτουργούσαν 4 χειρουργικές αίθουσες.
Την 1η Φεβρουαρίου απέμειναν 5 αναισθησιολόγοι και πήραν απόφαση και έκλεισαν τα τακτικά χειρουργεία. Η λύση που βρέθηκε είναι μετακινήσεις: ένας αναισθησιολόγος από το “Παπαγεωργίου” και ένας αναισθησιολόγος με μπλοκάκι, ο οποίος δεν εφημερεύει. Λειτουργούν, τελικά, 2 ή 3 χειρουργικές αίθουσες.
Νοσοκομείο Κυθήρων
Δεν υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος, ούτε για διασωλήνωση.
Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”
Πριν από τέσσερα χρόνια, υπηρετούσαν 16 αναισθησιολόγοι και λειτουργούσαν 4 χειρουργικές αίθουσες για τακτικές επεμβάσεις και 1 για έκτακτες. Τώρα, απέμειναν 7 αναισθησιολόγοι και λειτουργούν 2 χειρουργικές αίθουσες για τακτικά χειρουργεία και 1 χειρουργική αίθουσα για έκτακτα χειρουργεία.
Υπάρχει λίστα αναμονής για χειρουργεία παιδιών 1,5 χρόνο.
Από 12 φεβρουαρίου, ο χειρουργικός τομέας αποφάσισε την αναστολή τακτικών χειρουργείων, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε μετακινήσεις αναισθησιολόγων. Τρεις αναισθησιολόγοι μετακινούνται από το Παίδων Πεντέλης μόνο όμως για μία εφημερία ο καθένας τον μήνα. Θα καλύψουν συνολικά τρεις εφημερίες τον μήνα.
Θα γίνει, επίσης, προκήρυξη για τρεις θέσεις αναισθησιολόγων.
Παίδων Πεντέλης
Έχει μόνο πέντε αναισθησιολόγους, με λίστα αναμονής για χειρουργεία σε παιδιά πάνω από 9 μήνες. Λειτουργούν δύο χειρουργικές αίθουσες και – εάν είχαν αναισθησιολογους και νοσηλευτές – θα μπορούσαν να λειτουργούν τρεις χειρουργικές αίθουσες.
Νοσοκομείο Κορίνθου
Μετακινείτα στο “Αγλαΐα Κυριακού” ένας αναισθησιολόγος, που έχει ειδίκευση χορήγησης αναισθησίας σε παιδιά.
Στη Κόρινθο, όμως, μένουν 3 αναισθησιολόγοι. Ο συγκεκριμένος αναισθησιολόγος είχε μετακινηθεί πριν στο “Καραμανδάνειο” της Πάτρας και μετά στη Σαντορίνη και δηλώνει “στρατιώτης του ΕΣΥ”.
Παίδων “Αγία Σοφία”
Θα μετακινούνται αναισθησιολόγοι στο “Αγλαΐα Κυριακού” όταν παρίσταται ανάγκη. Το νοσοκομείο διαθέτει 13 αναισθησιολόγους στις 17 οργανικές θέσεις.
Υπάρχει λίστα αναμονής σε παιδιά πάνω από ενάμιση χρόνο για χειρουργείο. Πρόσφατα σταμάτησαν και εκεί τα χειρουργεία κσι μετέφεραν τη λίστα με τα παιδιά στο Παίδων Πεντέλης.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, την ίδια ώρα καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό:
“Φέτος δεν αναμένονται προσλήψεις. Λόγω έλλειψης χρημάτων, επικουρικούς ενέκριναν μόνο για 150 θέσεις όλων των κατηγοριών, που θα κατανεμηθούν σε όλα τα νοσοκομεία. Έναν υπάλληλο σε κάθε νοσοκομείο”, τονίζει.
Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει πως κάθε μήνα αποχωρούν 300 υπάλληλοι από το ΕΣΥ: “Για ποια απογευματινά χειρουργεία μιλάμε;”, αναρωτιέται.