Κάθε τρία δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με άνοια. Η νόσος Alzheimer, καθώς και η άνοια γενικότερα, συνιστούν σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα υγείας, με 197.000 Έλληνες να πλήττονται από αυτή τη νόσο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι το 2050 ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στους 354.000. Στην Ελλάδα, περίπου 400.000 άτομα παρέχουν καθημερινά φροντίδα σε ανθρώπους με άνοια, κυρίως με τη νόσο Alzheimer, αναλαμβάνοντας ένα σημαντικό πρακτικό, οικονομικό και συναισθηματικό βάρος.
Πιο συγκεκριμένα:
Η άνοια, μια επιδεινούμενη νευροεκφυλιστική νόσος που επηρεάζει τη μνήμη, την σκέψη και την καθημερινή λειτουργία, αναμένεται να παρουσιάσει δραματική αύξηση παγκοσμίως μέχρι το 2050. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός των ατόμων που πλήττονται από άνοια αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τα 152 εκατομμύρια άτομα.
Αυτή η ανησυχητική τάση συνδέεται άμεσα με τη γήρανση του πληθυσμού. Καθώς οι συνθήκες ζωής βελτιώνονται και η διάρκεια ζωής αυξάνεται, ο αριθμός των ηλικιωμένων, που είναι και η κύρια ομάδα κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας, αυξάνεται ραγδαία. Επιπλέον, οι σύγχρονες συνθήκες ζωής, όπως η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, ενδέχεται να συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης.
Η αυξανόμενη επίπτωση της άνοιας ενδέχεται να ασκήσει τεράστιες πιέσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και υποστήριξης. Είναι απαραίτητο να προωθηθούν έγκαιρα μέτρα πρόληψης, έρευνας και υποστήριξης για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που προκύπτουν από αυτήν την επιδημία της γήρανσης.