Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται κυρίως στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωσή της δεν προκαλεί προβλήματα. Ωστόσο, για κάποιους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ενοχλήσεις, είτε λόγω κοιλιοκάκης, είτε λόγω δυσανεξίας ή ευαισθησίας στη γλουτένη. Αν έχετε παρατηρήσει ανεξήγητα συμπτώματα, ίσως είναι καιρός να αναρωτηθείτε: μήπως έχετε αλλεργία ή ευαισθησία στη γλουτένη;
Συνηθισμένα συμπτώματα
Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Φούσκωμα, αέρια ή πόνο στην κοιλιά
- Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
- Χρόνια κόπωση
- Πονοκέφαλοι ή ημικρανίες
- Δερματικά εξανθήματα (όπως δερματίτιδα ερπητοειδής)
- Πόνοι στις αρθρώσεις ή στους μυς
- Προβλήματα διάθεσης (άγχος, κατάθλιψη, «ομίχλη» σκέψης)
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από διάφορες καταστάσεις, αλλά όταν συνδέονται με την κατανάλωση γλουτένης, είναι καλό να διερευνηθούν περαιτέρω.
Κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη;
Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί βλάβες στο λεπτό έντερο όταν το άτομο καταναλώνει γλουτένη. Αντίθετα, η μη κοιλιοκακική ευαισθησία στη γλουτένη δεν προκαλεί βλάβες στους ιστούς, αλλά συνοδεύεται από παρόμοια συμπτώματα. Η αλλεργία στο σιτάρι, τέλος, είναι διαφορετική κατάσταση, που περιλαμβάνει ανοσολογική αντίδραση στο σιτάρι και όχι αποκλειστικά στη γλουτένη.
Διάγνωση και αντιμετώπιση
Αν υποψιάζεστε ότι έχετε πρόβλημα με τη γλουτένη, μην ξεκινήσετε δίαιτα χωρίς γλουτένη πριν μιλήσετε με γιατρό. Οι εξετάσεις για κοιλιοκάκη απαιτούν παρουσία γλουτένης στη διατροφή. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αιματολογικές εξετάσεις ή βιοψία εντέρου. Εάν αποκλειστεί η κοιλιοκάκη, μπορεί να γίνει δοκιμαστική αποφυγή της γλουτένης για μερικές εβδομάδες υπό ιατρική παρακολούθηση.
Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής σας. Μην αγνοείτε τα σημάδια — το σώμα σας μιλάει, αρκεί να το ακούσετε.