Μήπως σαμποτάρετε την ποιότητα του ύπνου σας;

Οι περισσότεροι θυμόμαστε μόνο ως παιδιά να κοιμόμαστε βαθιά και πραγματικά ξεκούραστα. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που κάνουμε και σαμποτάρουν την καλή ποιότητα του ύπνου μας.

Ποιοτικός ύπνος

Πολύ γρήγορα – τονίζω την αποχή της θεωρητικά εμπεριστατωμένης, επιστημονικής άποψης επί του θέματος – θα ορίσω τον καλό ύπνο, ως αυτόν που όταν ξυπνάς νιώθεις ξεκούραστος, ήρεμος, γεμάτος ενέργεια.

Ωστόσο, όσο αυτονόητο ακούγεται το παραπάνω, ένας ποιοτικός ύπνος έχει πολλές παραμέτρους και συνιστώσες που πρέπει ισορροπηθούν στην καθημερινότητα για να έχεις τις κατάλληλες συνθήκες. Εκτός από τους προφανείς λόγους που σαμποτάρουν τον ύπνο, όπως είναι το άγχος και ο περιορισμένος διαθέσιμος χρόνος για ξεκούραση, υπάρχουν μερικοί ακόμα λόγοι που επηρεάζουν τον ύπνο σου και ίσως τα αγνοείς ή απλά δεν τους δίνεις την δέουσα σημασία.

Τι σαμποτάρει έναν καλό ύπνο όμως και πώς μπορείς να το λύσεις πρακτικά;

Έχω κάνει μία μικρή έρευνα επί του θέματος γιατί όσο μεγαλώνω, τόσο νιώθω ότι χάνω πόντους στην ποιότητα του ύπνου, ενώ την ίδια στιγμή τον έχω ανάγκη όσο τίποτα. Απαριθμώ όσα λύνονται, με προτάσεις. Τα υπόλοιπα θαρρώ καλό είναι να τα δουλέψουμε με τον εαυτό μας.

Τα στρώματα του καλού ύπνου

Το στρώμα του ύπνου είναι μεγάλη υπόθεση. Εκεί εναποθέτεις το σώμα σου για «φόρτιση». Επομένως, είναι το Α και το Ω του καλού ύπνου. Στρώματα ύπνου υπάρχουν πολλά και η αλήθεια είναι ότι οι ανάγκες του καθενός και οι προτιμήσεις διαφέρουν. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες σταθερές για την επιλογή ενός καλού στρώματος και έχουν να κάνουν κυρίως με τα υλικά που είναι φτιαγμένο.

Μετά από την προσωπική μου μικρή έρευνα κατέληξα ότι το σωστό στρώμα για μένα είναι αυτό που θα με ανακουφίσει με από τους πόνους στην πλάτη και στους όμως. Αρχικά, φανταζόμουν ένα μαλακό στρώμα που σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει ονειρεμένο. Στην πραγματικότητα όμως ένα σκληρό στρώμα είναι αυτό που χρειάζομαι. Ένα στρώμα που «θηλυκώνει» με κάποιον τρόπο στο σώμα μου, το αγκαλιάζει και ταυτόχρονα το στηρίζει, όσο εκείνο χαλαρώνει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ανώστρωμα κρεβατιού – το κερασάκι στην τούρτα

Άργησα να το καταλάβω, αλλά το ανώστρωμα είναι ένας παράγοντας που καλό είναι να λάβεις κατά νου, ειδικά αν είσαι από εκείνους που δεν βλέπουν πολύ φιλικά το σκληρό στρώμα, το οποίο είναι σωστό από ορθοπεδικής άποψης.

Μαξιλάρι αγάπη μου

Τα μαξιλάρια ύπνου είναι για μένα σαν το ντου ντου που έχουν τα μωρά. Αυτό που μου αρέσει το στηρίζω μέχρι τέλους. Πριν λοιπόν αποχωριστώ το μαξιλάρι της εφηβείας μου (ξέρω ότι ήταν το λάθος μαξιλάρι και ότι δεν μου έκανε καλό), έψαξα να βρω τον αντικαταστάτη του.

Η θερμοκρασία ως σταθμιστικός παράγοντας ύπνου

Είναι δύσκολο να την πετύχεις αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στον ύπνο. Εγώ που μονίμως κρυώνω για παράδειγμα, χρειάζομαι ένα ζεστό πάπλωμα για να μπορέσω να ηρεμήσω και να αποκοιμηθώ. Όμως, όσο μεγαλώνω, κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα επίπεδα της θερμοκρασίας μου αυξομειώνονται.  Μία κρυώνω, μια ζεσταίνομαι που λέει και το τραγούδι και για να μην τρελαίνομαι πήρα ένα ζεστό πάπλωμα από 100% ανακυκλωμένο υλικό, το οποίο εμποδίζει την εφίδρωση.

Sleep oasis – Ένα χαλαρωτικό σκηνικό

Μετά και την εξασφάλιση των απαραίτητων συστατικών ενός ποιοτικού ύπνου, προσωπικά δίνω και ιδιαίτερη σημασία στο σκηνικό. Ξέρω ότι δεν είμαι η μόνη που μετά από μια δύσκολη μέρα σκέφτομαι να είμαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι μου, καθαρή με τις πιτζάμες μου και να χαζεύω το κινητό μου ή μία σειρά στην τηλεόραση.

Αυτή η συνήθεια όμως, όσο κι αν στιγμιαία σου δίνει ευχαρίστηση και την αίσθηση ξεκούρασης, σαμποτάρει την διαδικασία του οργανισμού για να κοιμηθεί. Ο εγκέφαλος μένει σε εγρήγορση, τα μάτια σου δεν ξεκουράζονται και ενδεχομένως, αφελώς δεν αφήνεις το σώμα σου να πάρει μία ουσιαστική θέση ξεκούρασης για ύπνο.

Προσωπικά τα έχω καταφέρει με την τηλεόραση και το laptop, αλλά όχι με το κινητό και μπορώ να πω ότι με βοηθά το να έχω δίπλα μου ένα βιβλίο. Λίγες σελίδες πριν κοιμηθώ, δρουν σχεδόν μαγικά.

Σε ένα σκηνικό όμως, ρόλο έχουν ο φωτισμός, τα χρώματα του δωματίου και η σύνθεση των σεντονιών. Είναι κοινώς γνωστό ότι το φως δεν αφήνει τον εγκέφαλο να κοιμηθεί, ενώ τα χρώματα συνεισφέρουν στη χαλάρωση.

Από την άλλη τα λευκά είδη, τα οποία οι περισσότεροι επιλέγουμε χωρίς το κριτήριο της συνεισφοράς τους στον ποιοτικό ύπνο, καλό είναι να έχουν σύνθεση που αφήνει το σώμα να αναπνέει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::