Αρχικά, τι σημαίνει δυσανεξία στη λακτόζη; Πρόκειται για την αδυναμία του οργανισμού να διασπάσει τη λακτόζη, λόγω ανεπάρκειας του ενζύμου λακτάση. Η λακτόζη βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και αποτελεί το 7% του μητρικού και βρεφικού γάλακτος. Αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό της ενέργειας που χρειάζεται και βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου. Υπάρχουν τρεις βασικές μορφές δυσανεξίας στη λακτόζη:
- Μη επίμονη δυσανεξία: Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή, που επηρεάζει το 70% των ατόμων με δυσανεξία. Συνήθως εμφανίζεται κατά την εφηβεία ή την ενήλικη ζωή, και τα άτομα μπορούν να αντέχουν μικρές ποσότητες λακτόζης στην καθημερινή τους διατροφή.
- Εκ γενετής δυσανεξία: Αυτή η σπάνια γενετική κατάσταση συμβαίνει όταν τα μωρά γεννιούνται χωρίς καθόλου ένζυμα λακτάσης. Τα νεογέννητα παρουσιάζουν διάρροια από την πρώτη ημέρα και απαιτούν ειδική διατροφή από νωρίς.
- Δευτερογενής δυσανεξία: Αυτή η μορφή είναι προσωρινή και εμφανίζεται όταν το πεπτικό σύστημα διαταράσσεται λόγω γαστρεντερίτιδας. Συνήθως βελτιώνεται μέσα σε μερικές εβδομάδες.
Τα κλασικά συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη είναι το φούσκωμα και ο στομαχόπονος, η διάρροια και τα αέρια. Τα μωρά επίσης μπορεί να έχουν εξάνθημα από την πάνα, γκρίνια, δυσκολία να πάρουν βάρος και πρόβλημα στο να συνδεθούν στο θηλασμό. Η θεραπεία έχει να κάνει με το αίτιο. Αλλά το σημαντικότερο είναι να ηρεμείτε και να ανακουφίζετε το μωρό όταν εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα. Στα μωρά, δεν συστήνεται να διακόψετε το θηλασμό γιατί το βρεφικό γάλα έχει αμέτρητα θρεπτικά στοιχεία για το βρέφος. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να ενημερωθείτε από τον παιδίατρο ώστε να σας καθοδηγήσει ανάλογα.
Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο ή έφηβο, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της λακτόζης στη διατροφή του. Επιλέξτε τυριά με μικρή ποσότητα λακτάσης, όπως η παρμεζάνα, η μοτσαρέλα, η φέτα και το τσένταρ, γιαούρτι, ο σόγια, το γάλα με όλα τα λιπαρά του, το βούτυρο και η κρέμα. Πρέπει όμως να προσέξετε το παγωτό και τα επιδόρπια με γάλα, το τυρί κρέμα, τις μπάρες με μούσλι και το στιγμιαίο πουρέ. Η μαγιονέζα, η σοκολάτα, τα κέικ και οι σούπες πρέπει να ελεγχθούν ως προς τα συστατικά τους.
Η υπερβολική ποσότητα λακτόζης προκύπτει αν οι μητέρες εκκρίνουν πολύ βρεφικό γάλα στις πρώτες εβδομάδες ή αν τα παιδιά πίνουν πολύ γάλα με το μπιμπερό.