Όλο και περισσότεροι νέοι τα τελευταία χρόνια ευαισθητοποιούνται και συμμετέχουν σε εκστρατείες κατά του καπνίσματος. 13 μαθητές του CLC Educational Institute, πραγματοποίησαν έρευνα, με τη συνεργασία της FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα και θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουάριου «Close the Care Gap».
Με αναλυτική παρουσίαση όλων των κινδύνων που εγκυμονεί το κάπνισμα, όχι μόνο για τους ενεργητικούς, αλλά και για τους παθητικούς καπνιστές, η οποία υποστηρίζεται πλούσια επιστημονική τεκμηρίωση, οι μαθητές του CLC Educational Institute συμβάλλουν σημαντικά με το έργο τους στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων, αλλά και ατόμων κάθε ηλικίας για τις σοβαρές συνέπειες του καπνίσματος στη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έρευνα των μαθητών, το κάπνισμα αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα και συνδέεται με σοβαρές ασθένειες, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η ισχαιμική καρδιακή νόσος και το βρογχικό άσθμα, που είναι δυνητικά θανατηφόρες. Επιπλέον, ο εθισμός στο κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη και άλλες σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Εκτός από τις υγειονομικές συνέπειες, η οικονομική επιβάρυνση του καπνίσματος υποβαθμίζει επίσης την ποιότητα ζωής των ατόμων, ενώ η παραγωγή και διανομή τσιγάρων έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Τέλος, ο καπνός και τα αποτσίγαρα προκαλούν περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω της ρύπανσης από την απόρριψη των χημικών αποβλήτων.
Από τα πολύ ενδιαφέροντα σημεία της έρευνας είναι η σύνδεση του καπνίσματος με το στίγμα που βαραίνει τους καπνιστές καθώς και με ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη και άλλες σοβαρές ψυχικές διαταραχές, αλλά και η αναφορά στη συνολική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων που καπνίζουν.
Η έρευνα καταλήγει αναφέροντας ότι με δεδομένη τη σημαντική επίδραση του καπνίσματος στην παγκόσμια υγεία, οικονομία αλλά και στο περιβάλλον, οφείλουν όλες οι χώρες να εφαρμόσουν εθνικό σχέδιο δράσης για το κάπνισμα. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για την πρόληψη αλλά και για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των επιπτώσεων του καπνίσματος, όπως έλεγχο της κατανάλωσης τσιγάρων, πρόγραμμα προσυμπτωματικής διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα, και σχέδιο διαχείρισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η πρόεδρος της Fairlife L.C.C., Κορίνα Πατέλη-Bell, δήλωσε για τη συνεργασία με τους μαθητές και το έργο που δημιουργήθηκε από αυτήν: «Εκφράζουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη στους 13 μαθητές του CLC Educational Institute που συνεργάστηκαν άψογα και ευαισθητοποιήθηκαν για την δημιουργία του συγκεκριμένου project. Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές Μαρίνα Αλεξανδράτου, Ιωάννη Ασημακόπουλο, Έλλη Αργυροπούλου, Μαρία-Βασιλική Δρούλια, Άγγελο Ζώτο, Μαρία-Ιωάννα Καψαμπέλη, Γιώργο Λεβαντή, Αίαντα Μελετιάδη, Διονύση Μουζάκη-Ντέρα, Βασιλεία Νικολακάκη, Διονύση Τσιλιμιδό, Ισαβέλλα Χατζή και Χριστίνα Χριστοδούλου, για την κοινωνική τους αφύπνιση για τον καρκίνο του πνεύμονα και το άψογο αποτέλεσμα του project. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς των μαθητών του CLC Educational Institute, που στέκονται αρωγοί στα όνειρα των παιδιών τους και στη διαμόρφωση αυριανών πολιτών με ηθικές αξίες και κοινωνικές ικανότητες. Παράλληλα, ευχαριστούμε όλο το διοικητικό και διδακτικό team του CLC Educational Institute για το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που καλλιεργούν στους μαθητές και την προσήλωσή τους ως συνοδοιπόροι στην εξέλιξή τους.
Θερμές ευχαριστίες στα μέλη της FairLife και στους επιστημονικούς συνεργάτες της για τον πολύτιμο χρόνο τους και την υποστήριξή τους με την επιστημονική τους γνώση σε όλα τα κομμάτια του project, καθώς και όλο το team της FairLife L.C.C. που είναι η φωνή και η δύναμη για όλους τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα».