Όλο και συχνότερα ανακαλύπτουμε τη σχέση που έχει η στοματική υγιεινή με διάφορες παθήσεις. Μέχρι σήμερα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τa άτομα που έχουν κακή στοματική υγεία (όπως ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) έχουν υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών προβλημάτων όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό από εκείνα που έχουν καλή στοματική υγεία.
Εάν θέλεις να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού κάνε αυτό: πήγαινε στον οδοντίατρο μία φορά το χρόνο.
Γιατί συνδέονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η κακή στοματική υγεία;
Τα βακτήρια που μολύνουν τα ούλα και προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα ταξιδεύουν επίσης σε αιμοφόρα αγγεία σε άλλα σημεία του σώματος όπου προκαλούν φλεγμονή και βλάβη των αιμοφόρων αγγείων. Μπορεί να ακολουθήσουν μικροσκοπικοί θρόμβοι αίματος, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Η ιδέα αυτή υποστηρίζεται από την εύρεση υπολειμμάτων στοματικών βακτηρίων μέσα σε αθηροσκληρωτικά αιμοφόρα αγγεία μακριά από το στόμα. Η αντιβιοτική θεραπεία δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Η ανοσολογική απόκριση του σώματος και η φλεγμονή, προκαλούν αγγειακές βλάβες σε όλο το σώμα, μεταξύ αυτών στην καρδιά και στον εγκέφαλο.
Αν και φαίνεται ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της ουλίτιδας και της καρδιαγγειακής νόσου, υπάρχει ένας τρίτος παράγοντας (όπως το κάπνισμα) που αποτελεί παράγοντα κινδύνου και για τις δύο καταστάσεις. Άλλοι πιθανοί παράγοντες είναι η κακή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και η έλλειψη άσκησης.
Η κακή στοματική υγεία δεν προκαλεί μόνον καρδιαγγειακές παθήσεις. Μελέτες έχουν συνδέσει την περιοδοντική νόσο (ειδικά εάν οφείλεται σε μόλυνση με ένα βακτήριο που ονομάζεται porphyromonas gingivalis) με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επιπλέον, μελέτη του 2018 βρήκε μια σχέση μεταξύ αυτού του ίδιου βακτηρίου και του κινδύνου καρκίνου στο πάγκρεας.
Τι μπορείς να κάνεις
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση, ο τακτικός καθαρισμός στο ιατρείο μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.” Ο λόγος είναι ότι η οδοντική πλάκα επιτρέπει την ανάπτυξη βακτηριδίων που, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, μπορούν να προσβάλουν το καρδιαγγειακό σύστημα” τονίζει η οδοντίατρος Ελευθερία Ντίνα. Επιπλέον, η παρουσία χρόνιας φλεγμονής συμβάλλει στην ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών.