Μεγαλώνει η μέρα, ώρα για άσκηση και ψηφιακό detox

Το καλοκαίρι είναι εδώ, η μέρα μεγαλώνει και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η αλλαγή της ώρας σε θερινή κάθε χρόνο αποτελεί ένα ισχυρό αντικαταθλιπτικό για τους περισσότερους ανθρώπους.

Πιο συγκεκριμένα, το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και οι ώρες φωτός είναι περισσότερες αποτελεί το ιδανικό κίνητρο για να βγούμε έξω και να αθληθούμε, να περπατήσουμε, να κάνουμε δραστηριότητες σε πεζόδρομους, πάρκα και παιδικές χαρές, που έχουν ανοίξει πλέον, ώστε να περιορίσουμε τον χρόνο που μένουμε σε εσωτερικούς χώρους και να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση.

Couch Potato με μυϊκούς πόνους και περιττά κιλά

Ένα μεγάλο ζήτημα της εποχής μας είναι η ελλιπής έκθεση στον ήλιο, λόγω των περιοριστικών μέτρων που άλλαξαν τον τρόπο ζωής μας. Ο ήλιος δεν είναι μόνο ισχυρό αντικαταθλιπτικό αλλά και απαραίτητο συστατικό για την παραγωγή της βιταμίνης D στο δέρμα μας. Ένα άλλο ζήτημα είναι το καθισιό, η παχυσαρκία, η στρέβλωση του μυοσκελετικού συστήματος, λόγω της υπερβολικής χρήσης των οθονών, αλλά και η μόνιμη ευερεθιστότητα την οποία προκαλεί η διαρκής καλωδίωση με οθόνες, υπολογιστές, τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα, η οποία δεν μας αφήνει να κάνουμε ψηφιακό detox.

Όπως επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι, η έλλειψη βιταμίνης D, βάσει μελετών, συσχετίζεται με βαρύτερη νόσηση, οπότε έχουμε ένα (ακόμα) ισχυρό κίνητρο για να βγούμε έξω και να χαρούμε τον ήλιο. Επίσης, έχει φανεί πλέον ξεκάθαρα, και από παλαιότερες αλλά και από πιο πρόσφατες μελέτες, πως η παχυσαρκία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα κινδύνου, οπότε η φυσική άσκηση, η δραστηριότητα έξω, το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, η μπάλα, αποτελούν, εκτός από ψυχαγωγία, έναν άριστο τρόπο για να ρίξουμε τα περιττά κιλά. Αρκετή ώρα φυσικής δραστηριότητας έξω μπορεί να μας απεγκλωβίσει από το ψηφιακό μπλοκάρισμα που αντιμετωπίζουμε λόγω της διαρκούς καλωδίωσης, να ξεκουράσει τα μάτια μας και να ηρεμήσει τον εγκέφαλό μας, κάτι που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα επίπεδα στρες που δεχόμαστε καθημερινά.

Οι συμβουλές για δραστηριότητα τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα έξω, τώρα που η μέρα μεγαλώνει, δεν αφορούν μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά, που, λόγω χειμώνα είχαν στερηθεί τη φυσική δραστηριότητα.

Outdoor detox

Η εξίσωση που θέλει, λοιπόν, τη νύχτα να πέφτει περίπου στις οκτώ και μισή αυτή την εποχή απαιτεί να εκμεταλλευόμαστε κάθε λεπτό της ημέρας για να κάνουμε κάτι έξω, να περιορίσουμε τη μετακίνησή μας με το αυτοκίνητο και να προτιμήσουμε τα πόδια ή το ποδήλατο.

Οι ειδικοί συνιστούν να βγάλουμε τα παιδιά έξω για να παίξουν τουλάχιστον μιάμιση με δύο ώρες την ημέρα, καθώς έχουν καθίσει υπερβολικά πολύ μπροστά στον υπολογιστή, και να κάνουμε τη σωματική δραστηριότητα που μας ταιριάζει, έντονη ή ήπια, αφήνοντας για λίγο τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ στο σπίτι.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::