Μελέτη: Η σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών κατά 78%

Οι κλασικές συμβουλές για άσκηση, διατήρηση υγιούς βάρους, σωστή διατροφή και αποφυγή βλαβερών συνηθειών, τώρα υποστηρίζονται και από στατιστικά δεδομένα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αυτές οι πρακτικές μπορούν να προστατεύσουν από το 80% των ασθενειών, ιδιαίτερα των καρδιαγγειακών.

Το να διατηρούμε υγιές βάρος, να ακολουθούμε ισορροπημένη διατροφή, να ασκούμαστε και να αποφεύγουμε επιβλαβείς συνήθειες, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων κατά 78%.

Η μελέτη EPIC δείχνει ότι άτομα με δείκτη μάζας σώματος κάτω από 30, που δεν καπνίζουν, γυμνάζονται για 3,5 ώρες την εβδομάδα και ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή (πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος), έχουν 78% μειωμένη πιθανότητα να αναπτύξουν κάποιο χρόνιο νόσημα. Αναλυτικότερα, αυτό περιλαμβάνει:

– 93% μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2,
– 81% μειωμένο κίνδυνο για έμφραγμα,
– 50% μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο,
– 36% μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο.

Επιπλέον, ο τρόπος ζωής μπορεί να προσφέρει προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και σε άτομα με υψηλό γενετικό ρίσκο. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αλλαγές στις συνήθειες, όπως η διακοπή του καπνίσματος και η μεσογειακή διατροφή, μπορούν να προλάβουν ένα δεύτερο έμφραγμα. Στην Ελλάδα, η μεσογειακή διατροφή αποτελεί πηγή πλούσιων θρεπτικών συστατικών, τα οποία όχι μόνο βοηθούν την καρδιά, αλλά προωθούν έναν γενικότερο τρόπο ζωής.

Όσον αφορά τον ύπνο, που συχνά παραβλέπεται, η έλλειψή του συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μελέτες δείχνουν ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα έχουν 20% αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ όσοι κοιμούνται περισσότερο από εννέα ώρες διατρέχουν 34% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η άσκηση μπορεί επίσης να αντιστρέψει την αθηροσκλήρωση. Οι κατευθυντήριες οδηγίες για καρδιακή αποκατάσταση ενθαρρύνουν τη φυσική δραστηριότητα ακόμη και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, καθώς μειώνει τη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε άτομα με καρδιολογικά προβλήματα.

Συνοψίζοντας, οι έξι βασικοί πυλώνες της ιατρικής του τρόπου ζωής περιλαμβάνουν:

1. Άσκηση προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ασθενούς.
2. Διατροφή και μαγειρική ως μέρος της θεραπείας.
3. Αντιμετώπιση του άγχους.
4. Σημασία του ύπνου και υγιεινές συνήθειες ύπνου.
5. Υποστηρικτικές σχέσεις και ομαδική συμμετοχή για βελτίωση της υγείας.
6. Μείωση βλαβερών συνηθειών, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Η ενσωμάτωση αυτών των συνηθειών στην καθημερινότητα βοηθά στη βελτίωση της υγείας, ακόμη και μετά από καρδιολογικά προβλήματα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::