Μελέτη συνδέει την παρατεταμένη καθιστική ζωή και την έλλειψη καφέ με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας

Η παρατεταμένη καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με όλες τις αιτίες και τις καρδιακές παθήσεις, ιδιαίτερα σε άτομα που δεν πληρούν τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με μελέτες, τα ποσοστά θνησιμότητας αυξάνονται για όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Η κατανάλωση καφέ ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τα δημογραφικά στοιχεία, με την ηλικία να παίζει πρωταρχικό ρόλο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μπορούν να μειώσουν τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα χρόνιων ασθενειών.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να ανακαλυφθεί η καλύτερη τεχνική πρόσληψης καφέ και δόση. Η αυξανόμενη συχνότητα καθιστικής συμπεριφοράς και κατανάλωσης καφέ εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη σχέση τους.

Σχετικά με τη μελέτη

Στην παρούσα προοπτική μελέτη κοόρτης, οι ερευνητές διερεύνησαν τις συνδυαστικές επιδράσεις των καθημερινών καθιστικών χρόνων και της κατανάλωσης καφέ στο θάνατο από όλες τις αιτίες και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τις Εθνικές Έρευνες Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) που διεξήχθησαν μεταξύ 2007 και 2018, συμπεριλαμβανομένων 10.639 συμμετεχόντων.

Απέκλεισαν άτομα με ελλιπή δεδομένα σχετικά με τους παράγοντες έκθεσης, τις μεταβλητές έκβασης και τις συμμεταβλητές και άτομα με ασυνεπή ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη. Συγκέντρωσαν δεδομένα θνησιμότητας από συνεντεύξεις και φυσικές εξετάσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και αξιολόγησαν τα δεδομένα ημερήσιου καθιστικού χρόνου που ανέφεραν οι ίδιοι.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν συνεντεύξεις εκτός σύνδεσης, φυσικές εξετάσεις και εργαστηριακές έρευνες σε χώρους δοκιμών. Συνέλεξαν δεδομένα ροφημάτων καφέ από ημερησίως ερωτηματολόγια ανάκλησης τροφίμων και χρησιμοποίησαν το Παγκόσμιο Ερωτηματολόγιο Σωματικής Δραστηριότητας (GPAQ) για να αξιολογήσουν τον καθιστικό χρόνο.

Τα κύρια αποτελέσματα της μελέτης ήταν καρδιαγγειακή νόσος και θάνατος από όλες τις αιτίες, που καθορίστηκαν χρησιμοποιώντας αριθμούς ICD-10.

Η ομάδα χρησιμοποίησε τις αναλογικές παλινδρόμηση κινδύνου Cox για να υπολογίσει τις τιμές των αναλογιών κινδύνου (HR) προσαρμοσμένες για κοινωνικοδημογραφικές μεταβλητές, παράγοντες τρόπου ζωής και συμμεταβλητές ιατρικού ιστορικού. Οι κοινωνικοδημογραφικές μεταβλητές περιελάμβαναν το φύλο, την εθνικότητα, τη φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, την οικογενειακή κατάσταση, την αναλογία εισοδήματος φτώχειας, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και την περιφέρεια μέσης].

Οι παράγοντες του τρόπου ζωής περιελάμβαναν τις συνήθειες καπνίσματος, την πρόσληψη αλκοόλ, τις τιμές του Δείκτη Υγιεινής Διατροφής (HEI) 2015 και τη σωματική δραστηριότητα. Το ιατρικό ιστορικό περιελάμβανε υπέρταση, διαβήτη, υπερχοληστερολαιμία, καρκίνο και φάρμακα.

Αποτελέσματα

Τα άτομα που έκαναν καθιστική ζωή για έξι ώρες ή περισσότερο καθημερινά έδειξαν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι λευκά, μη ισπανόφωνα και μορφωμένα πέρα από το γυμνάσιο. Παρουσίασαν επίσης μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, κοιλιακή παχυσαρκία και υψηλότερο ΔΜΣ.

Οι χρήστες καφέ έδειξαν υψηλότερες πιθανότητες να είναι μη ισπανόφωνοι, καυκάσιοι, μεγαλύτεροι και μορφωμένοι πέρα από το γυμνάσιο. Μόνο το 52% των Αμερικανών πίνουν καφέ και πάνω από τους μισούς αναφέρουν ότι κάθονται για τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα. Είκοσι τρία τοις εκατό των Αμερικανών δήλωσαν ότι κάθονταν για έξι ώρες ή περισσότερο καθημερινά και δεν έπιναν καφέ.

Κατά τη διάρκεια μιας 13ετούς παρακολούθησης, 945 θάνατοι σημειώθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα, με 284 από αυτούς να οφείλονται σε καρδιαγγειακή νόσο.

Οι καθιστικοί χρόνοι >8,0 ωρών ημερησίως συνδέθηκαν με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας από όλες τις αιτίες (HR, 1,5) και καρδιαγγειακά νοσήματα (HR, 1,8) σε σύγκριση με τους χρόνους καθίσματος των <4,0 ωρών ημερησίως, σύμφωνα με πολυμεταβλητή ανάλυση. Τα άτομα στο ανώτατο τεταρτημόριο για κατανάλωση καφέ είχαν μειωμένες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (HR, 0,7) και θανάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα (HR, 0,5) σε σύγκριση με τους μη χρήστες καφέ.

Κοινές αναλύσεις αποκάλυψαν ότι οι μη πότες καφέ που κάθονταν για τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα είχαν 1,6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία από τους καταναλωτές καφέ που κάθονταν για <6,0 ώρες ημερησίως.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η σχέση μεταξύ του χρόνου καθίσματος και του αυξημένου κινδύνου θανάτου ήταν αποκλειστική για τους ενήλικες μη καταναλωτές καφέ και όχι μεταξύ των καταναλωτών καφέ.

Ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν σημαντικά μεγαλύτερος σε άτομα ηλικίας >65 ετών ανενεργά για >8,0 ώρες ημερησίως (HR, 1,7). Τα άτομα ηλικίας >65 ετών, οι γυναίκες, τα άτομα με παχυσαρκία, οι πρώην καταναλωτές αλκοόλ, οι πρώην καπνιστές τσιγάρων και η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα είχαν υψηλότερες τιμές HR για τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, καθώς ο ημερήσιος καθιστικός χρόνος τους αυξήθηκε και η τάση έδειξε στατιστική σημασία.

Οι αναλύσεις των υποομάδων στρωματοποιημένες με βάση την πρόσληψη καφέ έδειξαν ότι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου θανάτου από όλες τις αιτίες ήταν σημαντικά πιο ισχυρή μεταξύ των μαύρων και μη ισπανόφωνων ατόμων που κατανάλωναν καφέ (HR 0,6).

Συμπεράσματα

Η μελέτη έδειξε καθιστική συμπεριφορά που σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα που σχετίζεται με οποιαδήποτε αιτία και καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία ήταν χαμηλότεροι στο υψηλότερο εκατοστημόριο της κατανάλωσης καφέ και ο χαμηλότερος κίνδυνος συσχετίστηκε στενά με οποιαδήποτε ποσότητα καφέ καταναλώθηκε.

Η σχέση ήταν αποκλειστικά με άτομα που δεν έπιναν καφέ. Κατά τη διάρκεια μιας 13ετούς παρακολούθησης, οι ερευνητές βρήκαν μια στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ των ατόμων που κάθονται για περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα και του αυξημένου κινδύνου οποιασδήποτε αιτίας και καρδιαγγειακού θανάτου.

Η παρατεταμένη και αδιάκοπη καθιστική ζωή τείνει να μειώνει το μεταβολισμό της γλυκόζης και να επιδεινώνει τη φλεγμονή. Η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο προάγει τη φλεγμονή.

Απαιτούνται προοπτικές μελέτες κοόρτης για την ανάλυση της επίδρασης της πρόσληψης καφέ στα οφέλη για την υγεία σε καθιστικούς πληθυσμούς και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ειδικά πολυκεντρικές μελέτες, για τη διερεύνηση των επιπτώσεων μεμονωμένων τύπων καφέ στη θνησιμότητα και τις αιτιώδεις συνδέσεις.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::