Με ποιες τροφές υποχωρεί το έλκος στομάχου

Το έλκος στομάχου αποτελεί μια επώδυνη και συχνή γαστρεντερική πάθηση, η οποία προκαλείται από την διάβρωση του βλεννογόνου του στομάχου, συχνά λόγω μόλυνσης από το βακτήριο Helicobacter pylori ή μακροχρόνιας χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ). Παράλληλα με την ιατρική αγωγή, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη διαδικασία επούλωσης.

Μια από τις πιο σημαντικές τροφές για άτομα με έλκος είναι τα φρούτα και τα λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα μούρα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα καρότα και οι γλυκοπατάτες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία του στομαχικού βλεννογόνου. Επιπλέον, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προάγουν την επούλωση των ελκών.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν προβιοτικά, όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, έχουν ευεργετική δράση στην αποκατάσταση της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του στομάχου. Τα προβιοτικά μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη του H. pylori και να μειώσουν τη φλεγμονή, διευκολύνοντας την ανάρρωση. Παράλληλα, τα μαλακά, εύπεπτα τρόφιμα, όπως οι βραστές πατάτες, το ρύζι και οι βρόμες, μειώνουν τον ερεθισμό του στομάχου και βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Ορισμένα λίπη και έλαια, όπως το ελαιόλαδο, έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να προστατεύσουν τον στομαχικό βλεννογόνο. Αντίθετα, πρέπει να αποφεύγονται τα πικάντικα, τα τηγανητά, η καφεΐνη και το αλκοόλ, που επιδεινώνουν τον πόνο και την οξύτητα στο στομάχι.

Συμπερασματικά, η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την ιατρική παρακολούθηση μπορεί να επιταχύνει την επούλωση του έλκους στομάχου και να μειώσει τα συμπτώματα. Φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά με προβιοτικά και ήπια μαγειρεμένα τρόφιμα αποτελούν τη βάση μιας διατροφής φιλικής προς το στομάχι. Η προσεκτική επιλογή τροφών και η αποφυγή ερεθιστικών συστατικών μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::