Μνήμη: Κι όμως υπάρχει τρόπος να την κρατήσετε «ζωντανή» μέχρι τα…80 σας

Είναι εφικτό να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε νεανική κατάσταση ακόμα και μέχρι τα 80; Ποια είναι τα μυστικά των «superagers» και τι μπορούμε όλοι να κάνουμε για να ενισχύσουμε τις γνωστικές μας λειτουργίες; Ο εγκέφαλός σας, όπως και κάθε άλλο μέρος του σώματός σας, υφίσταται τη διαδικασία της γήρανσης. Παρόλο που η γήρανση δεν επηρεάζει όλους με τον ίδιο τρόπο, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet προτείνει κάποιες στρατηγικές για να διατηρήσετε την πνευματική σας ευεξία σε υψηλά επίπεδα μέχρι τα 80. Η γνωστική ικανότητα περιλαμβάνει δεξιότητες όπως η μάθηση, η λογική σκέψη, ο προγραμματισμός, η κατανόηση και η μνήμη. Η μελέτη έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που ζουν με χαμηλά επίπεδα άγχους και ασκούνται καθημερινά – ακόμη και με έναν σύντομο περίπατο – παρουσιάζουν καλύτερη μνήμη.

Η μελέτη

Η μελέτη εξέτασε τις ικανότητες των «supergers» – εκείνων που πλησιάζουν τα 80 ετών και έχουν τις νοητικές λειτουργίες κάποιου 20 ή 30 χρόνια νεότερου.

Μια ομάδα 64 «ηλικιωμένων με σούπερ μνήμη» μελετήθηκε σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου οκταγεννητών με εγκεφαλική ηλικία που αντιπροσωπεύει τα χρόνια τους για να προσδιοριστούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στη θετική γνωστική τους λειτουργία.

«Αν και οι superagers αναφέρουν παρόμοια επίπεδα δραστηριότητας σε τυπικούς ηλικιωμένους, είναι πιθανό να κάνουν πιο απαιτητικές σωματικά δραστηριότητες όπως η κηπουρική ή η αναρρίχηση σκαλοπατιών», δήλωσε ο Bryan Strange, του Universidad Politécnica de Madrid.

«Από τη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα παχυσαρκίας έως την αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο, υπάρχουν πολλά άμεσα και έμμεσα οφέλη από το να είσαι σωματικά δραστήριος που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων στην τρίτη ηλικία», πρόσθεσε.

Οι συμμετέχοντες ήταν 79,5 ετών και άνω και είχαν 6 ετήσιες επισκέψεις παρακολούθησης, κατά τις οποίες αναλύθηκαν δημογραφικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής.

Πως η απώλεια ακοής πορεί να επιβαρύνει την άνοια

Ωστόσο, η ζωή χωρίς άγχος και η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας δεν είναι η μόνη συνταγή για να διατηρήσετε τον εγκέφαλο νέο.

Η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι επίσης σημαντική για την προστασία των γνωστικών λειτουργιών.

«Ο επιπολασμός της απώλειας ακοής αυξάνεται με την ηλικία, μεταξύ των ατόμων άνω των 60 ετών, πάνω από το 25% επηρεάζεται από την αναπηρία της απώλειας ακοής», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Μια άλλη μελέτη του The Lancet, που κυκλοφόρησε την Τρίτη (18 Ιουλίου), υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης της απώλειας ακοής σε ηλικιωμένους πληθυσμούς ως πιθανό τρόπο μείωσης του βάρους της άνοιας.

Η άνοια είναι μια συνεχής έκπτωση της εγκεφαλικής λειτουργίας που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης, γλώσσας, επίλυσης προβλημάτων και άλλων ικανοτήτων σκέψης. Σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ, η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας.

Η δοκιμή συγκέντρωσε δύο ομάδες μελέτης: μια ομάδα με υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και μια από υγιείς εθελοντές, όλοι ηλικίας 70-84 ετών.

Αναμιγνύοντας τις δύο ομάδες μαζί, τα πρώτα αποτελέσματα δεν έδειξαν καμία διαφορά στη γνωστική έκπτωση για τρία χρόνια μεταξύ της ομάδας που χρησιμοποιούσε ακουστικά βαρηκοΐας και της ομάδας που δεν χρησιμοποιούσε ακουστικά βαρηκοΐας.

Η δεύτερη ανάλυση εξέτασε συγκεκριμένα την ομάδα που διέτρεχε μεγαλύτερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης: υπήρχε 48% λιγότερη γνωστική αλλαγή σε τρία χρόνια στην ομάδα που έλαβε ακουστικά βαρηκοΐας σε σύγκριση με αυτήν που δεν έλαβε.

«Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν πειστικές αποδείξεις ότι η θεραπεία της απώλειας ακοής είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την προστασία της γνωστικής λειτουργίας στη μετέπειτα ζωή και πιθανώς, μακροπρόθεσμα, καθυστερεί τη διάγνωση της άνοιας», δήλωσε ο καθηγητής Frank Lin της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

«Όμως τυχόν γνωστικά οφέλη από τη θεραπεία της απώλειας ακοής που σχετίζεται με την ηλικία είναι πιθανό να ποικίλλουν ανάλογα με τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης ενός ατόμου», πρόσθεσε.

Οι συγγραφείς και των δύο μελετών Lancet συμφώνησαν ότι αυτά είναι τα πρώτα αποτελέσματα και ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τη γήρανση του εγκεφάλου. Κανείς, όμως, δεν αμφιβάλλει ότι οι εγκεφαλικές και σωματικές δραστηριότητες είναι θετικό στοιχείο για τη διατήρηση του εγκεφάλου σας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::