Μοσχολέμονο: Τα διατροφικά οφέλη του γνωστού και ως lime

Τα λάιμ χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές και έχουν ιδιαίτερη σημασία στη ζαχαροπλαστική. Αν και ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα λεμόνια, πρόκειται για δύο διαφορετικά εσπεριδοειδή.
Ειδικότερα, τα λάιμ έχουν το επιστημονικό όνομα Citrus Aurantifolia και προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο και τη Βόρεια Αφρική από Άραβες εμπόρους τον 10ο αιώνα. Τρεις αιώνες αργότερα, οι Μαυριτανοί τα εισήγαγαν στην Ισπανία μαζί με πολλά άλλα φρούτα, και κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών η καλλιέργειά τους εξαπλώθηκε σε όλη τη Νότια Ευρώπη.

Διατροφικά οφέλη

Τα λάιμ περιέχουν ανάμεσα σε άλλα βιταμίνες C και Α, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο αλλά και χαλκό.

Τα λάιμ δρουν ως αντιοξειδωτικά λόγω της βιταμίνης C, που περιέχουν και ενισχύουν παράλληλα το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Λόγω του καλίου που περιέχουν διατηρούν την αρτηριακή πίεση σε κανονικά επίπεδα, έχουν αντιμικροβιακή δράση και ενισχύουν τη λειτουργία της μνήμης.

Το μαγνήσιο που περιέχουν τα λάιμ, χαλαρώνουν τους μύες, αποτρέποντας τις κράμπες και την υπερβολική κόπωση του σώματος, ενώ διατηρούν το δέρμα υγιές και λαμπερό, αποτρέποντας τη δημιουργία ρυτίδων. Επίσης, τα λάιμ βοηθούν στην απώλεια βάρους και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πηκτίνη.

Στην κουζίνα

Τα λάιμ χρησιμοποιούνται πολύ στη μαγειρική. Δεδομένου ότι τα λάιμ είναι πιο πικρά, συχνά χρησιμοποιούνται για πικάντικα πιάτα, ενώ αποτελούν χαρακτηριστικό συστατικό σε ορισμένα ποτά όπως μαργαρίτες ή και άλλα κοκτέιλ. Επίσης, είναι μία εξαιρετική επιλογή στη ζαχαροπλαστική.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::