Μπίρα και οινοπνευματώδη ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών

Μια νέα μελέτη ρίχνει φως στα ποτά που επιβαρύνουν την υγεία και σε αυτά που προσφέρουν οφέλη.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση μπύρας και άλλων αλκοολούχων ποτών σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, ενός επιβλαβούς τύπου λίπους που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών προβλημάτων, μεταβολικού συνδρόμου και άλλων υγειονομικών επιπλοκών.

Αντιθέτως, η κατανάλωση κρασιού δεν φαίνεται να έχει την ίδια επίδραση στα επίπεδα αυτού του επικίνδυνου λίπους και μπορεί ακόμη και να παρέχει προστασία, ανάλογα με τον τύπο του κρασιού που καταναλώνεται.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα επιστημόνων διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity Science & Practice.

Παρόλο που η κατανάλωση λευκού κρασιού δεν επηρέασε τα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, η μελέτη έδειξε ότι το να πίνεις λευκό κρασί σε μέτριες ποσότητες προσφέρει το δικό του μοναδικό όφελος σε μεγαλύτερους ηλικιωμένους: πυκνότερα κόκκαλα. Βρέθηκε υψηλότερη οστική πυκνότητα ανάμεσα στους μεγαλύτερους ηλικιωμένους που έπιναν λευκό κρασί σε μέτριες ποσότητες. Δεν βρέθηκε ο ίδιος σύνδεσμος ανάμεσα σε εκείνους που κατανάλωναν μπύρα και κόκκινο κρασί.

Η μελέτη βασίστηκε σε μια μεγάλης κλίμακας βάση δεδομένων που ονομάζεται Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Αξιολογήθηκαν 1.869 λευκοί ενήλικες ηλικίας από 40 έως 79 ετών που ανέφεραν δημογραφικούς παράγοντες, παράγοντες αλκοόλ, διατροφής και τρόπου ζωής μέσω ερωτηματολογίου. Στη συνέχεια, συλλέχθηκαν δείγματα ύψους, βάρους και αίματος από κάθε συμμετέχοντα και αποκτήθηκαν πληροφορίες για τη σύνθεση του σώματος χρησιμοποιώντας ένα δείκτη που ονομάζεται απορροφητήρας ακτίνων Χ διπλής ενέργειας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε ένα στατιστικό πρόγραμμα για να εξεταστούν οι σχέσεις μεταξύ των τύπων αλκοολούχων ποτών και της σύνθεσης του σώματος.

Γιατί έχει σημασία

Η γήρανση συνήθως συνοδεύεται από μία αύξηση στο προβληματικό λίπος που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών ασθενειών καθώς και μείωσης της οστικής πυκνότητας.

Η ύπαρξη μεγαλύτερη επιπέδων σωματικού λίπους έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαφορετικών ασθενειών, όπως καρδιαγγειακών, συγκεκριμένους τύπους καρκίνων και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα πιες αλκοόλ, καλό είναι να γνωρίζεις τους κινδύνου από την επίμονη κατανάλωση μπύρας και οινοπνευματωδών ποτών.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::