Οι επιστήμονες λένε πως ναι. Μπορεί ένα κοινό μικρόβιο που οι περισσότεροι έχουμε στο στομάχι μας να οδηγήσει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association», ανέλυσε τα δεδομένα υγείας περισσότερων από 4.000.000 ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 50 ετών και άνω μεταξύ 1988 και 2019.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν προσβληθεί από μια κοινή λοίμωξη του στομάχου που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori, H. pylori) είχαν 11% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Η λοίμωξη που προκαλείται από το H. pylori μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, γαστρίτιδα, έλκος και στις πιο ακραίες περιπτώσεις καρκίνο του στομάχου. Τα βακτήρια μπορούν να βλάψουν τους ιστούς στο στομάχι και στο πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου.
Ενώ πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στη νόσο Αλτσχάιμερ, τον πιο κοινό τύπο άνοιας, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill ελπίζουν ότι η μελέτη τους μπορεί να αποτρέψει ορισμένους ανθρώπους από το να νοσήσουν.
“Με δεδομένη τη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, ο αριθμός των ασθενών με άνοια αναμένεται να τριπλασιαστεί τα επόμενα 40 χρόνια. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη αποτελεσματικών θεραπευτικών επιλογών για την ασθένεια αυτή“, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δρ Πολ Μπρασάρντ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Ιατρικής του McGill.
“Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτής της έρευνας θα παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τον πιθανό ρόλο του H. pylori στην άνοια, ώστε να ενημερώσουμε για την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης, όπως εξατομικευμένα προγράμματα εκρίζωσης, για τη μείωση των λοιμώξεων σε επίπεδο πληθυσμού_”, δήλωσε ο Μπρασάρντ, καθηγητής δημόσιας υγείας και προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου McGill.
Αν και οι ερευνητές προσάρμοσαν διάφορους παράγοντες, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η καρδιακή ανεπάρκεια και πολλές άλλες συννοσηρότητες, δήλωσαν ότι από την μελέτη προκύπτουν τα συμπεράσματα που προαναφέρθηκαν.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με άνοια σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων πάνω από το 60% ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από την άνοια.
Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από άνοια αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση για τη Νόσο Αλτσχάιμερ την παγκόσμια ομοσπονδία ενώσεων για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα διπλασιάζεται σχεδόν κάθε 20 χρόνια, φθάνοντας τα 78 εκατομμύρια το 2030 και τα 139 εκατομμύρια το 2050.