Μύθοι και πραγματικότητες γύρω από την καφεΐνη

Το κύριο δραστικό συστατικό του καφέ είναι η καφεΐνη, μια ουσία που διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Είναι η καφεΐνη εθιστική;
Ενώ η καφεΐνη μπορεί να δημιουργήσει μια μορφή εξάρτησης, δεν είναι τόσο εθιστική όσο η νικοτίνη. Η τακτική κατανάλωση καφεΐνης, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πονοκέφαλο, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, ναυτία και μυϊκούς πόνους.

Τι θεωρείται μέτρια κατανάλωση καφεΐνης;
Για τους περισσότερους ενήλικες, μια μέτρια πρόσληψη κυμαίνεται μεταξύ 200 και 300 mg καφεΐνης την ημέρα, που αντιστοιχεί σε περίπου δύο με τρία φλιτζάνια καφέ.

Μειώνει η καφεΐνη τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων;
Έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, χολολιθίασης, νόσου του Πάρκινσον και ορισμένων ηπατικών ασθενειών. Παρόλα αυτά, οι γιατροί δεν προτείνουν τη χρήση καφεΐνης για την πρόληψη αυτών των παθήσεων.

Πρέπει οι έγκυες γυναίκες να μειώσουν την καφεΐνη;
Οι έρευνες είναι αντικρουόμενες, αλλά οι ειδικοί προτείνουν στις έγκυες γυναίκες να μειώνουν την κατανάλωση καφεΐνης για προληπτικούς λόγους.

Μεταφέρεται η καφεΐνη μέσω του θηλασμού;
Μικρές ποσότητες καφεΐνης μπορούν να μεταφερθούν στο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος. Αν και ένα φλιτζάνι καφέ πιθανόν δεν θα βλάψει το μωρό, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως νευρικότητα και διαταραχές ύπνου.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της καφεΐνης;
Χρειάζονται περίπου 5-6 ώρες για να αποβληθεί το μισό της καφεΐνης από τον οργανισμό, γι’ αυτό ένα φλιτζάνι καφέ το απόγευμα μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο.

Καφεΐνη και πονοκέφαλος
Η καφεΐνη βοηθά το σώμα να απορροφά τα φάρμακα για τον πονοκέφαλο πιο γρήγορα, επιταχύνοντας την ανακούφιση από τον πόνο.

Καφεΐνη και προϊόντα δέρματος
Ορισμένα προϊόντα φροντίδας της επιδερμίδας περιέχουν καφεΐνη, η οποία βοηθά στην εξομάλυνση της επιδερμίδας και στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων.

Μπορεί η καφεΐνη να επιδεινώσει το άγχος;
Το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ συμβουλεύει τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές να αποφεύγουν την κατανάλωση καφεΐνης, καθώς μπορεί να εντείνει συμπτώματα όπως ανησυχία και ένταση.

Καφεΐνη και μέθη
Παρά την κοινή πεποίθηση, η καφεΐνη δεν βοηθά να ξεμεθύσει κανείς. Μπορεί να σας ξυπνήσει, αλλά δεν μειώνει το επίπεδο του αλκοόλ στο αίμα.

Προκαλεί η καφεΐνη αφυδάτωση;
Παρά τη διουρητική δράση της, η καφεΐνη δεν προκαλεί αφυδάτωση σε άτομα που καταναλώνουν τακτικά καφέ.

Μπορεί η υπερβολική καφεΐνη να είναι θανατηφόρα;
Οι θάνατοι από υπερβολική δόση καφεΐνης είναι σπάνιοι, αλλά μπορούν να προκληθούν από σπασμούς ή καρδιακές αρρυθμίες. Σε γενικές γραμμές, δόσεις άνω των 10 γραμμαρίων μπορεί να είναι θανατηφόρες για έναν ενήλικα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 85 φλιτζάνια καφέ.

Συμπέρασμα
Η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να προσφέρει οφέλη, χωρίς να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία!

Μοιραστείτε την ανάρτηση::