Το κόκκινο κρασί έχει συνδεθεί εδώ και χρόνια με οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες και η ρεσβερατρόλη. Πολλοί πιστεύουν ότι η μέτρια κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να προστατεύσει την καρδιά. Ωστόσο, είναι αυτός ο ισχυρισμός επιστημονικά τεκμηριωμένος ή πρόκειται για έναν διαδεδομένο μύθο;
Τι δείχνουν οι έρευνες;
Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου κρασιού μπορούν να βελτιώσουν την ελαστικότητα των αγγείων και να μειώσουν ελαφρώς την αρτηριακή πίεση. Όμως, η θετική αυτή επίδραση φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με τις πολυφαινόλες του κρασιού παρά με το αλκοόλ.
Αντίθετα, άλλες έρευνες δείχνουν ότι το αλκοόλ, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να αυξήσει την πίεση, ειδικά σε άτομα με υπέρταση. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη καρδιακή συχνότητα, στένωση των αγγείων και υψηλότερη πίεση μακροπρόθεσμα.
Ο ρόλος της μέτριας κατανάλωσης
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού (περίπου ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο για τους άνδρες) μπορεί να έχει καρδιαγγειακά οφέλη. Όμως, αυτά τα οφέλη αποδίδονται κυρίως στις πολυφαινόλες και όχι στο αλκοόλ.
Συμπέρασμα: Μύθος ή αλήθεια;
Το κόκκινο κρασί από μόνο του δεν αποτελεί «φάρμακο» για την πίεση. Ενώ οι πολυφαινόλες που περιέχει μπορεί να έχουν ευεργετική δράση, το αλκοόλ μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Αν κάποιος θέλει να βελτιώσει την καρδιαγγειακή του υγεία, η καλύτερη προσέγγιση είναι η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση, παρά η κατανάλωση κρασιού ως μέσο ρύθμισης της πίεσης.