Μύθος ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση;

Μια αμερικανική μελέτη αποκαλύπτει ότι το κόκκινο κρασί δεν συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Ορλάντο της Φλόριντα και παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την Υπέρταση το 2011 στην Ουάσινγκτον, οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση της πίεσης σε άτομα με ήπια υπέρταση.

Η μελέτη περιλάμβανε συμμετοχή ασθενών με ήπια υπέρταση (μέση πίεση 145/85 mmHg), οι οποίοι κατανάλωναν είτε εικονικό φάρμακο είτε διάφορες δόσεις πολυφαινολών από κόκκινο κρασί (χωρίς αλκοόλη, καθώς αυτή μπορεί να αυξήσει την πίεση) καθημερινά για 4 εβδομάδες.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι αν και τα αντιοξειδωτικά από τις πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού φαίνεται να προσφέρουν οφέλη για τον οργανισμό, δεν έχουν θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, θεωρούν πιθανό να υπάρξουν ευεργετικά αποτελέσματα σε άτομα με σοβαρή υπέρταση, καθώς προηγούμενες μελέτες σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο έδειξαν ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος σπόρων σταφυλιού, πλούσιου σε αυτές τις ουσίες, οδήγησε σε μείωση της πίεσης.

Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει να εξετάζει τις επιδράσεις των πολυφαινολών in vitro, αναλύοντας τους μηχανισμούς δράσης τους στους ανθρώπινους ιστούς.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::